Last news in Fakti

12 Юли, 2012 07:01 2 660 0

Откриха пети спътник на Плутон

  • плутон-
  • планета-
  • спътник
Откриха пети спътник на Плутон - 1
Доскоро бяха известни три спътника на Плутон

Открит е нов спътник на Плутон, съобщи американската космическа агенция НАСА. Това е петият спътник на планетата, астрономите са го засекли с помощта на  космическия телескоп "Хабъл".

Новооткритият спътник, обозначен като Р5, е най-малкият в сравнение с досега известните сателити на Плутон - диаметърът му е между 15 и 24 км.

Откритието е станало в резултат на анализ на 9 отделни серии от изображения, получени от "Хабъл" от 26 юни до 9 юли.

Най-големият спътник на Плутон - Харон, е с диаметър 1040 км., а самата планета джудже е само два пъти по-голяма от него. Другите спътници на Плутон са Никта, Хидра и Р4.

Плутон обикаля около нашата звезда за почти 250 години, така че от откриването ѝ през 1930 г. досега, тя не е изминала дори 1/4 от пътя по орбитата си. Плутон е един замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система. До 24 август 2006 г. Плутон се смяташе за деветата планета от Слънчевата система. Поради малките си размери, наклона на орбитата спрямо слънчевия екватор и ексцентричната си орбита, заради която понякога се намира по-близо до Слънцето от Нептун, се спореше дали Плутон трябва да се разглежда като планета. Промяната на статута му от планета в планета-джудже се дължи на това, че наскоро бяха открити 3 небесни тела, подобни на него, които претендираха да бъдат десета планета и учените решиха, че е по-добре да махнат него, отколкото да добавят други планети.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА