Last news in Fakti

13 Юли, 2012 13:19 17 428 7

Електрическото мотор-колело стъпи на конвейера

  • protean electric-
  • ford-
  • mercedes-benz-
  • volvo

Компанията Protean Electric най-после успя да намери нужните инвестиции от $84 млн., за да започне серийно производство на широко обсъжданото електрическо мотор-колело. Устройството на практика представлява електродвигател, монтиран във вътрешността на джантата.

Идеята на това устройство е да изпълнява основно спомагателна функция. В т.нар. мотор-колело има интегриран процесор, който е свързан с електронен управляващ блок. Именно този блок синхронизира работата на четирите електромотора в колелата.

 

По този начин автомобилът разполага с четири задвижващи колела и е значително по-стабилен. По-интересното обаче е, че при евентуална повреда на някой от електродвигателите системата продължава да работи с останалите и автомобилът не спира.
 
До този момент технологията е изпробвана на прототипи на Ford F-150, EV-Brabus и Volvo C30, но за първи път влриза в серийно производство. Иначе електромоторите в колелата са отдавна измислена технология. Първият главинен мотор е патентован през 1884 година.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дошо

    1 0 Отговор
    Това е бъдещето!
  • 2 Иво

    0 0 Отговор
    Преди около година гледах такива електродвигатели за електрическа конверсия за кола (обикновена кола с ДВГ да я направиш електрическа).Може да не са били същите но идеята е същата и цялата конверсия излизаше около 15 000 лева.
  • 3 Захарче

    1 0 Отговор
    Дано да дадат шанс за серийно производство на електриките , било то автомобили , мотори и др. ? Писна ми да плащам скъпи горива !
  • 4 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Тя и електроенергията няма да става по евтина но поне ще е по екологичен автомобила макар,че погледнато в общ план пък произвоството на ел .енергията нужна за задвижване пак замърсява природата освен ако е от фотоволтаици или вятърни генератори.
  • 5 Пепо

    1 0 Отговор
    Не се надявайте да е "евтино ".
    Само акумулатора му ще струва "минимум" 10 000 лв. и ще се сменя на 2 години .
    А вграждането на мотора в джантата е простотия, двигателя ще се мокри, праши и ще се натоварва от вибрациите - често ще има проблеми .Няма място за скоростна кутия .
    Предполагам ще се ползва на закрито в халета като мотокар или електрически колички по лунапарковете .
    Електромобилите ще навлязат, когато източниците на ел. енергия (батериите) поевтинеят - скоро няма да стане .

    Коментиран от #6

  • 6 Захарче

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пепо":

    Не си прав за акумулатора . В зараждането си моб.телефони бяха с тежки акумулатори и с кратък живот , а сега ? Предполагам , че пътят е същия .
  • 7 Захарина

    0 0 Отговор
    IBM работи усилено по разработване на ново поколение батерия (акумулатор). Търсете в уикипедия Lithium–air_battery и ще разберете за какво иде реч. Догодина се очаква първи прототип. За съжаление се очаква най-рано след десетина години да влезе в масово производство.