Last news in Fakti

31 Декември, 2012 16:07 17 670 40

Сбогом на електрическите крушки с нажежаема жичка

  • крушки

Електрическите крушки с нажежаема жичка вече са в историята. Или поне в историята на Европейския съюз. Магазините на територията на ЕС нямат право да ги продават от началото на 2013 г.

Още преди четири години Европа определи график за постепенната забрана на този тип лампи. Те трябва да бъдат заместени от такива с по-ниска консумация на енергия.

Лампа с нажежаема жичка (наричана още заради формата си крушка или Обикновена електрическа лампа) е осветителен уред, източник на изкуствена светлина, която се излъчва от проводник, нагрят при протичането на електрическия ток през него. Лампата с нажежаема жичка е създадена от А. Лодигин през 1872. Представлявала е стъклен балон изпълнен с въздух, в който са запоени два дебели медни проводника, съединени с въглена пръчица. При пускане на ток през лампата въглената пръчица свети не повече от половин час и изгаря. През 1875, Томас Едисон изтеглил въздуха от балона и така удължил живота ѝ. По-късно, през 1890 А. Лодигин доусъвършенствал електрическата крушка, като поставил жичка от волфрам и изпълнил балона с азот.

Традиционните крушки ще се заменят от лампи с ниска консумация на енергия, разделени в три категории - флуокомпактни лампи, халогенни лампи и светодиодни LED лампи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 real

    1 0 Отговор
    не вярвам че ще спре производството и продажбата им.
  • 2 Ники

    1 0 Отговор
    A какво повече предлагат енергоспестяващите крушки?Процеса на изработка е по-сложен ,следователно има повече вредни емисий отделени при производството и от там идва и високата им цена!Не ми е направило впечатление ,че такава крушка е издържала повече от конвенционална такава!Светодиодното осветление според мен не е за нашия стандарт на живот.На дали пенсионер от България ще има възможноста си вземе светодиоден модул за осветление,било то и за една стая в дома му!
  • 3 Тихомир Борисов

    1 1 Отговор
    "LED=Light Emitting Diode", на български език СЕТОДИОД.
    А НЕ "...светодиодни LED лампи." !!!!
    България има нуцда от образовани хора, пишете статии слет като поговорите със специалисти в областа. Ще да е хубаво да прочетем и мнението на българските специалисти.
  • 4 ддд

    0 1 Отговор
    Халогенните крушки са много близки до обикновенните и струват 2,3 лева. Трябва да се гледат внимателно лумените на енергоспестяващите,за да са подходящо приемливи на цвят и да не дразнят очите. Сметките за ток се намаляват и всички са го признали,а това,че някой намира това като като повод за оплакване,то си е негов проблем.Това е добре и за инсталациите,а спестява и енергия,какво е лошото в това?
    Честита Нова Година

    Коментиран от #19

  • 5 спас

    1 0 Отговор
    ако се направи една проста сметка на енергоспестяваща 20вата и еквивалентна обикновенна от 100вата,то излиза,че при средна употреба от 5 часа на ден 25 дена в седницата, енергоспестяващата пести до 2 лева на месец или 20 лева на година.Ако имаш 3 крушки по 20лв са 60лв спестени за година,а цената на 3те е 20лв(филипс,осрам). Усеща се,просто трябва желание. Аз ползвам такива и марковите филипс вече 6 години си светят,а боклучавите угаснаха след няколко месеца.Сега съм купил халогенни да ги пробвам и те как са.
  • 6 Р.

    1 0 Отговор
    Глупост или лобизъм, или и двете (най-вероятно).
  • 7 Пича

    1 0 Отговор
    Добре ,но новите светят по слабо и също горят често.Вярно има и качествени, но как да ги разбере човек кои са като в големите магазини продават само ментета на цената на оригиналните.Купувал съм от Бриколаж контакт уж на известна френска марка на цена 15лв а под българския книжен етикет с име на производителя дали случайно лепнат върху истинския на който пише "ИСПАНИЯ' и вероятно струващ 1-2лв.
  • 8 Спас Делев

    1 0 Отговор
    новите много по бързо горят от старите
  • 9 Светулко

    1 0 Отговор
    Много по-добре е с новите крушки. По-дълъг живот, по-малка консумация. Продават се и такива с "топла" светлина! Купувайте обаче само утвърдени марки, другите умират рано.

    Мен друго ме притеснява. В основата на производството на крушки с жичка е един от първите картели още от началото на 20-и век. Тогава тези крушки са станали толкова добри, че животът им се е удължил многократно и в един момент е застрашило оцеляването на компаниите производители. Та интересно ми е, след като тези нови крушки имат живот 8-9 години, в един момент пазарът ще се пренасити и рязко ще намалее купуването им. Убеден съм, че до година две-три ще има нова подмяна на крушките, например - ще се окаже, че тези са вредни и опасни. А дано не стане така, но ще видим!
  • 10 Гост

    1 0 Отговор
    то не след 2-3 години, ами и сега си се знае че новите крущки са опасни и канцерогенни
  • 11 777

    1 0 Отговор
    Старите крушки няма да изчезнат...Ще се продават в малките магазинчета под щанда...По пазарите ще е пълно с китайски екземпляри и търговията на крушки ще процъфти!
  • 12 Гостенин

    1 1 Отговор
    Спасе, Спасе............кви са тези сметки твойте ???
    Аз като смятам, една крушка средно 75 вата, по средно 5 часа на ден, по 30 дни и по цената на тока дневна-нощна 2/3 в полза на дневната.....ами излиза ми по 1.57 лв. на крушка месечно ????
    Демек да се постигне твойта икономия, от ЧЕЗ или ЕОН треба да ти плащат на теб, вместо ти на тях
  • 13 205

    1 0 Отговор
    Аз имам други наблюдения - купих си и аз един Philips - струваше 15-20 лева, работи около година и накрая изгоря много ефектно - гръмна. А за мощността - пише 20W, но като измериш консумирания ток...изненада. За крушките с нажежаема жичка - имам работящи на по над 20 години при тежък режим на работа.

    Коментиран от #34

  • 14 Petko

    0 1 Отговор
    Аз отдавна съм в такива крушки по 10-20w в цялата къща за година-две имам изгорели само 4-5 крушки,но ми ги сменят и ги вземам по 2 лв от пазарите ;) Струват си токът пада драстично ! Пък като не се спират траят още повече.Имам 3 светещи постоянно и нямам изгоряло от 1 година това му се вика кеф ! Преди сменях крушки на 4-5 дена.

    Коментиран от #40

  • 15 кк

    1 0 Отговор
    Тихомире и ти пишеш СЛЕД с Т
  • 16 zelenbon

    0 0 Отговор
    па то нема да мине толко ток колкото струва
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Майка ти

    0 0 Отговор
    Аз пък казвам,че си голям простак!
  • 19 PlimP

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "ддд":

    4, ти ако чакаш да пестиш от ламБи, тънеш в блажено невидение, у вас да не е фабрика или завод, сметни в едно домакинство колко крушки има, умнижи ги по цената на фръц-пръц, енергоспестяващите боклуци и после сметни колко години ще ти трябват да си избиеш парите с пестене на ток по този начин:D и леко да не натовариш мрежата с нормални крушки за осветление, да не говорим,че крушките с нажежаеми жички ако са качествени имат доста дълъг живот, у нас примерно има16 осветителни тела, ако трябва да дам средно по 7лв./бр.(които мисля, че няма да стигнат) за качествени крушки, вече преминаваме в графа Живо разхищение :Х и на месец да пестя най-много 2-а, 3лв от тях, това обаче е в идеалния вариант, в който нито една няма да изгори поне 2г., кво излиза, че поне едно 5г. трабва да ги ползвам, че да започна евентуално да пестя

    Коментиран от #22

  • 20 eмил

    1 0 Отговор
    Старата крушка превръща в светлина 10% от енергията. Останалите 90% се превръщат в топлина. Да се продължи производството и продажбата, като се предлагат като отоплителни прибори. Аз като си я занеса вкъщи, където искам, там ще я сложа.
    Лошото при новите е, че изгарят когато често се включват и изключват. Удачни са там, където ще я включиш да работи дълго време. Да, ама това в коридори, баня, тоалетна, мазе и т.н. защо да стои постоянно включена, когато няма никой там. Нито така, нито така. Или трябва да харчиш много ток, че да пазиш крушката, или да икономисваш тока, но икономия на-най като ти изгори скъпата лампа. Много повече пари ще дадеш за лампи, отколкото ще изразходиш за осветление със старата крушка.
  • 21 от емил № 20

    1 0 Отговор
    Работя, значи, с едни виетнамци и още от вторият ден започнаха да ми викат "Ем". Защото "Емил" било много дълго за име. А преди малко не ми пускат коментара, защото името ми било "много кратко". Добре де, ами ако бях виетнамец, какво? Да си изписвам и трите имена, че и всичките, като са по една сричка, да направят колкото едно българско име? Това, с дължината на името не е добре.
  • 22 ддд

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "PlimP":

    Не смятам,че съм в невидение,но аз гладам да изразходвам колкото се може по-малко енергия,а не съм се хванал за парите. При ежедневна употреба енергоспестяващата крушка ти се изплаща за 6 месеца,а целта не е да си ги избиваш и да печелиш,а да консумираш по-малко. Стъпка по стъпка може да се намаляват разходите за осветление,отопление,транспорт и т.н,но е разумно само ако имаш пари в брой за инвестиция,а не да се поробваш с банкови заеми. Така на края на годината или след 5 години ще имаш повече отколкото ако не си помислил върху този въпрос и типично по български си мислиш,че някой ще друг ще спечели от теб или пък ще те прецака. Въпросът е какво мога аз да направя,за да запазя природата по-чиста? Нашите деца ще растат тук и на тях ще трябва да се обясни защо не сме действали докато е било време,а сме дейтвали безразсъдно.

    Коментиран от #26, #39

  • 23 ХХЛ

    1 0 Отговор
    Дайте да избием врабчетата в ЕС ,защото ако сметнем колко зърно
    ядат може би е по скъпо от крушките с нажежаема жичка.
    Да ,така направиха в Китай по времето но Мао.
    Да живеят комунистите в ЕС сигурно колите на европарламента
    харчат повече за един ден отколкото въпросните крушки за цяла
    година.
  • 24 turbalan

    1 1 Отговор
    Купих си крушки филинс 5 броя по 12 лева за една седмица изгоряха 3 с две думи мъка
  • 25 ...

    1 0 Отговор
    Като цяло нещата с енергоспестяващите крушки са доста сложни. Наистина, могат да ти спестят доста пари за електроенергия, но това е в случай, че са качествени и не изгарят за по-малко от 2 години. Да, 2 години!!! Цената на една качествена 11 W енергоспестяваща крушка започва от около 5-6 лв. Тези 5-6 лв. могат да се спестят и с обикновена 75 W крушка, при положение, че тя струва около 0.60 лв. - 1.20 лв. Като се замислим обаче, ще стигнем до извода, че колкото повече използваме осветлението, толкова по-голяма икономия ще направим с енергоспестяващите осветителни тела и обратното. Аз всяка вечер стоя средно по 5-6 часа на изкуствено осветление и от 2 години съм с 2 енергоспестяващи крушки на PHILIPS от 11 и 8 W, цената на които беше около 3 лв./бр. Общо на час двете изразходват около 20 W., а на месец около 3 kW. Това прави 36 kW на година. За сравнение, една 75 W обикновена крушка изразходва по 500 W на ден. Сами можете да сметнете, колко пари съм спестил за 2 години с енергоспестяващите.

    Коментиран от #31

  • 26 до ддд

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ддд":

    Браво , така трябва да мислим всички за бъдещето и за природата за да успеем да я съхраним чиста.
  • 27 Глупави сте

    0 0 Отговор
    Сега си взимахте от енергоспестяващите 1бр. за 10лв. и щракайте с пръсти!
  • 28 ДР

    0 0 Отговор
    какво бъдеще,какви 5 лв.Не виждате ли че всичко е въпрос на дране на нормалния човек,1 енергоспестяваща крушка,колко струва,и 1 обикновена колко струва?Кой печели от цялата работа,а?
  • 29 ----

    0 0 Отговор
    В Англия преди 3-4 години енергоспестяващите крушки струваха 10 пенса, тогава 23 стотинки. Беше нещо като субсидия от държавата
  • 30 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Крайно време беше!

    Коментиран от #33

  • 31 по темата

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "...":

    Това само за двете енергоспестяващи, които работят по 5-6 часа; ако в другите помещения си с енергоспестяващи, които светят по няколко минути, икономията ще се превърне в преразход от бързо изгарящите енерго_крушки.
  • 32 Dohc

    0 0 Отговор
    кви енерго спестяващи слабо светят пък и скъпи каде са тез от сто свещи съ жичките кат свети ден прави
  • 33 невидим

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Иракли Иракли":

    И защо да е било "крайно време"?Значи,забраниха обикновенните термометри заради Опасния живак а "енергоспестяващите"се налагат"и в тях има са с живак"логиката е къде?в икономическия интерес на малоумниците в Брюксел и реципрочно в Софияяяяя
  • 34 д-р МММ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "205":

    Е, аз имах един Осрам, който изкара 10 години. Накрая се счупи, докато го развивах. Инак май можеше да изкара още 10.
    Ако се замислилите , нама как цената на нещо, което работи 6-7 години да е същата с това, което трае една година по спецификация от производителя (рекордьори винаги има). При ЛЕДовете е още по-тежък случая. Един ЛЕД има 20000-50000 часа "живот". Сравнено с 6000-8000 часа на енергоспетяващите и 1000-2000 часа за старите. Как очаквате цената му да дойде на една 100 вата стара лампа ? Вместо да поевтиняват, все по-скъпи ще стават. Аз съм за свободния избор - който му е на душа, бие една 100 вата, па си я сменя на няколко месеца. Важното е, да е доволен.
  • 35 гост

    0 0 Отговор
    Приблизително 95% от енергията, консумирана от лампата с нажежаема жичка, се отделя като топлина, а само 5 % - като видима светлина. Това е достатъчна причина старите крушки да останат в историята.
  • 36 Дрипльо

    0 0 Отговор
    Язък, сега с кво ше са топля зимата!
  • 37 кобзон 59

    0 0 Отговор
    Здравейте много интересни коментари но всичките са без становище та аз реших да взема да предложа нещо и за бедните и за богатите Първо ЕС забранява производството на 100 ватовите с жичка крушки но се въвеждат нови технологии и се съкращават работни места а проблемът е да се реши от всяка държава как да процедира така че новото и старото производство да не се конкурират а да работят двете защото при студ новите лампи трудно палят и често горят предлагам да не спираме производството на старите крушки а да пуснем примерно 95 вата крушка така и ЕС ще е сит и Агнето цяло и икономически е изгодно работните места ще останат даже за новото производство ще са нужни още работни места но нали БГ е свикнала да стои мирно изпълнява стриктно задълженията си : закри реактор, забрани пушенето ,продаде енергийната ни промишленост на ЕС, армията , всичката ни икономическа продукция която се изнасяше от Б-Я остана в миналото а страна без промишленост и своя независима икономика това вече не е държава а колония на ЕС бъдете разумни и помислете как да станем енерго независима държава ако ще правим нова централа то не да изнасяме по задължение а по заявки но първо да си осигурим на самите нас евтина електроенергия а не да диктуват цените от ЕС а ние самите земята е на всички особено България даите и последен шатс Да оцелее ....
  • 38 Алоген

    0 0 Отговор
    Халогенните харчат горе-долу колкото обикновените лампи.
    Дори в случая "окачен таван" харчат значително повече, тъй като голяма част от светлината преминава през рефлектора и свети на паяците горе.
  • 39 PlimP

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ддд":

    22, ти май не смяташ колко ресурс отива за прозводдството на тоя енергоспестяващ боклук, гледаш много телевизия, телевизията забавлява, НЕ възпитава
  • 40 хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Petko":

    аз пък всеки ден сменям по 1 от старите ама от пазара ги взимам ефтино