Last news in Fakti

14 Януари, 2013 11:44 26 130 14

Автомобилните гуми на бъдещето

  • hankook-
  • гуми

 

Производителят на гуми Hankook, съвместно с учени от Университета в Синсинати проведоха интересен студентски конкурс. Основната задача, отправена към младите хора беше, да покажат как според тях ще изглеждат автомобилите на бъдещето и каква роля ще играят и как ще изглеждат гумите на тези автомобили.
 
Сред призьорите има доста интересни разработки, но тези, които впечатлиха най-много журито са гуми, които не усещат нито една от неравностите по пътя. Още нещо интересно е стремежът към постигане на оптимално сцепление в завоите с минимална загуба на енергия, което става и чрез иновационна адаптация на колелото към пътя.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ

    1 1 Отговор
    Ехааа, nice, а?
  • 2 Millionaire

    0 1 Отговор
    А може ли задни гуми с минимално сцепление с пътя и минимален разход на енергия ?!?!?!!? Drifting team*
  • 3 Петър

    1 1 Отговор
    Това със гумите, които държат колата във въздуха посредством електромагнитно поле е гениално. Ако успеят да направят работеща разработка, най-вероятно ще постигнат огромни икономии на гориво.

    Коментиран от #5, #13

  • 4 ххх

    1 1 Отговор
    Много впечатляващо!
  • 5 Ники

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Още по - гениално ще е като се подава газ да се подпомага ускорението на автомобила чрез тази технология , а защо не и да спира с помощта на електромагнитното поле. Като се позамисли човек в един автомобил ще бъде нужен един малак мотор да произвежда електричество което да се използва за ускорение , спиране и да държи купето във въздуха ( на принципа на магнитната левитация)

    Коментиран от #6

  • 6 Петър

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ники ":

    Е то е ясно, че с електромагнитно поле ще се ускорява и намалява, като цяло идеята ще е подобна на тази, на която са направени съвременните свръхбързи влакове в Азия. Само че те разчитат на магнитна възглавница поддържана от самата линия, а тук ще трябва 'гумите' да я осигурят. Като се има предвид как влаковете достигат скорости от над 500 км/ч, явно триенето е редуцирано в пъти, което ако се вкара в автомобилостроенето ще доведе до изумително сваляне на разход. А всъщност ако се приложи за електромобил може да вдигне с много пробега. Жалко, че изглежда доста далечна тази технология за сега.
  • 7 Svetlio

    0 1 Отговор
    Страхотни гуми.
  • 8 ддд

    0 1 Отговор
    Според мен модел Спорт и Хибрид са най-реалистични. Интересна е Хибридната,дали средната част се повдига от центробежната сила при по-високи скорости или е някаква друга системата. Остава въпросът как ще стартираш бързо ако разполагаш с половината от контактната повърхност? Шанс има спортния модел понеже може да се игради от две мотоциклетни гуми,поне за прототип и да се види колко големи ще са преимуществата.
  • 9 евала

    1 1 Отговор
    хората са на 1000 години напред , тука караме галошите на Европа
  • 10 КК

    0 1 Отговор
    Не че хората са 1000 години напред, ние сме 100 години преди маймуните! Пък и като ги напрявт да дойдат да ги тестват по "прекрасните" ни пътища. Замисълът им е много креативен и дано някои ден послужи да станат реалнос. :)
  • 11 aa нанкок

    0 1 Отговор
    не се кахърете много скоро няма да ни трябват и гуми и магистрали
  • 12 сельо

    0 1 Отговор
    Най интресното е че подобни неща са студентски конкурс от някой университет. Само като се сетя какво е в нашите университети, по скоро за мен беше преди 10г. и се отвращавам направо. Нашите университети не стават за нищо, без пари нищо не става, с такива кадри преподавателски там също нищо не става.
    Та така мили деца, ако мислите да учите тепърва в нашата татковина се замислете сериозно докъде ще ви доведе това и какъв и смисъла и дали изобщо нещо ще научите!
    Тук времето не просто е спряло, то вече се връща назад у лево в канаФката.
  • 13 anonimen

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    3tiq vid gumi koito sa za offroad ... trqbva da gi vkarat v bulgariq che kato gledam nashite putishta ...
  • 14 до задръстения

    0 0 Отговор
    И пак на всеки коментар минус , този прекалява