Last news in Fakti

28 Юни, 2021 11:15 4 170 5

Британски учени създадоха най-лекия звукоизолиращ материал в света

  • звукоизолация-
  • материал

Ниската плътност на звукоизолатора е идеална за използване в авиационната и космическата индустрия за изолиране на двигатели

Британски учени създадоха най-лекия звукоизолиращ материал в света - 1

Нов материал с уникални свойства, ниска плътност и висока звукоизолация е разработен от изследователи от Университета в Бат. Иновацията е на базата на графен. Според авторите на изобретението полученият материал може да претендира за титлата на най-лекия звукоизолатор в света.

Според проучвания, проведени от британците, новият материал е способен да намалява пасивно силата на звука с 15 dB и има плътност от само 2.1 кг на кубичен метър. За сравнение ще кажем, че най-често срещаният съвременен полиуретанов звукоизолиращ материал има плътност 32 кг на кубичен метър.

Британски учени създадоха най-лекия звукоизолиращ материал в света

Новият материал е получен чрез смесване на течна форма на графенов оксид с алкохол. След това сместа се разклаща до образуване на пяна и се стабилизира чрез замразяване. Резултатът е клетъчен материал с пълни с въздух мехурчета, които имат здрави графенови черупки. Клетъчната структура осигурява на материала индикатор за ниска плътност.

Ниската плътност на звукоизолатора е идеална за използване в авиационната и космическата индустрия за изолиране на двигатели. В допълнение разработчиците заявяват, че материалът има и други полезни свойства, включително способността да разсейва топлината, устойчивостта на високи температури и защитата от електромагнитно излъчване. Учените продължават да изучават полезните свойства на материала.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    5 2 Отговор
    Глупости!
    Трябва да е "ганьовски учени"!!!
    Ганьо е най-умното на света. Може горе-долу да чете постове във "Фейса" и да гледа клипове в "Тубата"!
  • 2 Морето

    7 0 Отговор
    Това ще върши работа- във влакове, самолети, строителството и къде ли не още. Света има нужда от такива изобретения- ай стига от тази корона и разните й там разновидности.

    Коментиран от #4

  • 3 прррц

    7 0 Отговор
    Да го тестват, като изолират една панелка там ще се види колко е хубав
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Морето":

    Тази разработка е фалшименто защото противоречи на основни положения в "Строителната физика". Звукът е енергия, тази енергия няма къде да се дене при плътност 2,1 кг/куб. м. Звукоизолационните прегради за въздушен звук са тежки и масивни. Може да се използва единствено за прекъсването на "звукови мостове" в конструкциите...
  • 5 жената

    3 0 Отговор
    Най-лекият звукоизолатор е жената. Слабичка е ама като си отвори устата и нищо друго не може да се чуе