Last news in Fakti

13 Март, 2013 11:27 23 617 11

Руски Opel Vectra без шофьор

  • opel-
  • ipad-
  • virta

Руски автолюбители направиха интересен безпилотен автомобил на базата на стар Opel Vectra, производство 1990 година, с двулитров двигател и автоматична скоростна кутия. Автомобилът се управлява дистанционно през Wi-Fi с помощта на таблет iPad. Проектът получава името Opel Virta и първите му тестове са вече факт.

На мястото на волана е монтиран електромотор, а спирачната система се управлява от мощен актуатор - задвижващ механизъм, който преобразува въртеливото движение във възвратно-постъпателно. За контрол на педала за газта руснаците монтират специално модифицирано сервоустройство

Всички команди идват от таблета iPad 3, като за целта е разработено специално приложение чрез NODE.JS (Java Script). С негова помощ автомобилът може сам да завива, да ускорява и да спира. За да може дистанционното управление да се осъществява без пряка видимост над автомобила, руските изобретатели монтират и уеб камера в колата.

На предната броня е монтиран и ултразвуков датчик, който автоматично засича непредвидени препятствия на пътя и привежда автомобила в покой. Единственият проблем при първите тестове е свързан със спирачната система, която при нужда реагира след две секунди. Идеята е времето за реакция да бъде съкратено до половин секунда.

В момента с подобни проекти се занимават гиганти като Google, General Motors, Ford, Mercedes-Benz, Volkswagen, Audi, BMW и Volvo. Руският проект обаче също е доста любопитен и според създателите му ще би представлявал интерес от страна на някой голям автопроизводител.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 STRSHR

    0 1 Отговор
    node.js е платформа за разработка за разработка на приложения, а не самото приложение, което са разработили.

    Коментиран от #2

  • 2 Мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "STRSHR":

    Е да де, кое не ти е ясно?
  • 3 Христо

    0 0 Отговор
    Преди доста време имаше клип как едни китайци(китайци мисля, че бяха) управляват BMW 1-серия с помощта на нокия ц7. Кое в случая е ново и революционно, че заслужава написването на цяла "новина"? Не виждам нищо ново, а виждам, че някой се чуди с какво да запълни поредната тема в сайта...

    Коментиран от #4

  • 4 Мьйстора

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Христо":

    Че, не виждаш това е ясно, не ми е ясно обаче какво правиш тук като не ти харесва сайта. Аз съм фен на автомобилите и тук се забавлявам всекидневно. Аре бегай, че ме дразниш.
  • 5 руснака

    1 0 Отговор
    вече и за пораснали момченца има колички с дистанционно управление))) за терористи също е много удобно - идеална кола-бомба)))
  • 6 ...

    1 0 Отговор
    Само едно нещо може да се каже - Браво!
  • 7 PlimP

    0 0 Отговор
    ДОБРИ СА! а веждата е много рядка версия, щото е с климаТРОНИК
  • 8 Beatport

    1 0 Отговор
    Ако не сте чували в америка провеждат едно състезание наречено ДАРПА от около 5 6 години вече. Разликата там е че автомобилите или в техния случей всъдеходи Humar i Toureg са изцяло автономни и ги пускат по трасе над 200 км. по всякакав терен. Отбори са от различни американски университети .

    Коментиран от #9, #10

  • 9 руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Beatport":

    най-вече "humar" пускат))))
  • 10 PlimP

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Beatport":

    8, аа стига бе, не думай, а разликата във финансите на тея пичове и един средно-елитен американски университет колко е или ти на ти я неща гледаш само от инженерна гледна точка, парите са там няква си смотана подробност
  • 11 тх-ранец

    0 0 Отговор
    Хах, веждите отзад са по правило в ужасно състояние :)))