Last news in Fakti

25 Март, 2013 15:16 2 771 1

Чип разпознава алкохола менте

  • алкохол-
  • метанол-
  • етанол-
  • чип

Метанолът може да предизвика ослепяване и дори смърт. Застрашени от пагубното му въздействие са не само консумиращите домашно приготвен алкохол. Оказва се, че на много пазари с недостатъчно строг контрол метанолът се ползва за разреждане на стандартни спиртни напитки, за да се постигне по-голяма печалба.

Метанолът не променя нито миризмата, нито вкуса на етанола, което го прави особено опасен при липса на гаранция за съдържанието на бутилката. Колумбийски учени обаче са открили начин да се справят с риска.

На симпозиум на Американското физическо общество е бил представен чип за многократна употреба, който измерва съотношението между "добрия" и "лошия" алкохол в напитките.

Първото поколение на устройството струва около $5 и се нуждае от антена, за да предава данни. Учените обаче се надяват до две години да бъдат готови със сериен вариант, който ще може да се свързва със смартфон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЪНЧО

    0 1 Отговор
    ЛУМПЕНИТЕ ИСКАТ МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ. ЧЕ КОЙ ИМ ПРЕЧИ? И СЕГА МОГАТ ДА СЕ КАНДИДАТИРАТ МАЖОРИТАРНО, НО НИКОЙ НЯМА ДА ГЛАСУВА ЗА ЛУМПЕНИ ОТ " ОРЛОВ МОСТ" И ДРУГИ ПОДОБНИ!