Last news in Fakti

17 Април, 2013 12:01 5 552 3

Honda разработва еднолитров дизел

  • honda-
  • i-dtec

Преди няколко години Volkswagen представи 1.2-литровия си TDI. Този агрегат с мощност 75 к.с. се монтира основно на Polo и се радва на сериозен успех. FIAT е другата марка, която обръща внимание на малките дизелови мотори. Италианците пък залагат много на своя 1.3-литров дизелов агрегат. В това отношение японците от Honda до скоро бяха доста скептични, като бяха заявили, че няма да разработват дизелови мотори с малък работен обем. Сега обаче явно са преосмислили политиката си, което се дължи най-вече на успеха на новия им 1.6-литров дизелов двигател i-DTEC, който се интегрира в новото поколение на Civic.

В интервю за портала SmartInvestor японците недвусмислено казват, че в заводите на Honda тече усилена разработка на дизели с малък обем. По-конкретно става дума за мотори с обем от 1 литър и 1.2 литра. Те ще бъдат предназначени за субкомпактните модели на компанията от рода на Jazz/Fit. В момента малолитражките на Honda се продават най-вече с 1.4-литровия VTEC мотор на компанията, но според инженерите новите малки дизели ще обърнат нещата в полза на нафтовите предложения, защото ще са значително по-икономични, като в същото време ще предлагат аналогична динамика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хххххххххххх

    0 1 Отговор
    1л. Дизел - тия не са наред. Що не направят 100гр. двигател и за по-сигурно да зачислят две дръпнати човечета в багажника да бутат.

    Коментиран от #2

  • 2 Maurice

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "хххххххххххх":

    Полуграмотни човеко!! Какво е 100гр. двигател?? А какво е общото между ЛИТЪР и ГРАМ?? Едното мярка за вместимост, другото за маса!! Стой си пред учебниците, че главата ти е невъобразимо празна. Съмнявам се дори, че се е получил вакуум в главата ти!!
  • 3 Ingolstatd

    0 1 Отговор
    Smqh golqm! Kakto vinagi jylturite kopirat ot nas (VAG)..., prosto zashtoto sa izostanali v tehnichesko i pazarno otnoshenie... Pyrvo obqvili, che nqma da pravqt diesela, a posle videli hita na pazara pri malolitrajkite i smenili kursa... Tipichno po djapanski....