Last news in Fakti

10 Май, 2013 08:35 7 398 0

Камера лови паразитни шумове в колата

  • акустична камера-
  • sm instrument company-
  • паразитни шумове

Едва ли има автомобилист или механик, който да не е изпробвал предела на нервната си система в безуспешни опити да установи откъде се носят онези дразнещи звуци с неустановим произход някъде от купето, окачването или моторния отсек. Ако се вярва на създателите на SeeSV-S205, краят на акустичните мъки е близо.

Устройството е разработено от SM Instrument Company и Корейския институт за модерни технологии и науки. Представлява "камера" с петоъгълна форма, три дръжки  и тегло 1.78 кг.

За разлика от други подобни уреди, SeeSV-S205 е доста компактен - може да се държи  и насочва с една ръка. Разполага с 30 микрофона MEMS, разположени спираловидно. Използва специален алгоритъм, който позволява точното локализиране на стационарни или движещи се източници на звук.

Оптична камера с висока резолюция, разположена в центъра на устройството, записва изображения с 25 кадъра в секунда. Сигналът от нея и микрофоните се изобразява на компютърен монитор.

Комбинираните видео и аудио данни се визуализират в реално време като термографски слой върху заснемания обект. Най-шумните участъци са оцветени най-ярко. Как изглежда скърцащо автомобилно табло може да се види във видеото по-долу.

Качествата и компактните габарити на SeeSV-S205 са оценени по достойнство през февруари, когато устройството спечели престижната награда Red Dot. За съжаление все още няма точни сведения за възможния старт на серийното производство и цената.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА