Last news in Fakti

29 Май, 2013 12:23 49 081 30

Кой с колко лъже за разхода на гориво?

  • international council on clean transportation

Ново изследване, проведено от независимата организация International Council on Clean Transportation, показва кой от производителите на автомобили с колко лъже при показанията за среден разход на гориво. Оказва се, че всички от водещите автомобилни марки дават различни сведения за разхода в сравнение с тези от реалните тестове.

Авторите на изследването сравняват официалните данни от производителите с измерените от тях. Изследването ползва и информация, предоставена от автомобилни клубове, лизингови компании и онлайн портали. Като цяло са взети данните от 500 нови автомобила, на които им е измерено реалното потребление на гориво.

Оказва се, че BMW дават средно по-нисък разход с 30%. Официалните показатели на Audi са занижени с 28%, а тези на Mercedes-Benz - с 26%. От Toyota изопачават най-малко истината, като дават данни с 15% по-ниски от реалните. Показанията на PSA Peugeot и Citroen, както и тези на Renault отчитат с 16 % по-нисък разход.

В заключение специалистите от International Council on Clean Transportation казват, че средностатистическият водач в Европа изразходва с 25% повече гориво от отчетеното в официалните изследвания и статистики на автомобилните производители. Изследването на ICCT е направено по поръчка на Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 skier

    1 9 Отговор
    Какво се оказва - великата немска тройка ни лъже най-много. Ако е така и с качество и надеждност...
  • 2 йордан иванов

    1 1 Отговор
    Има един сайт в който се вижда разхода на всяка кола.
    www.spritmonitor.de
  • 3 Бхд БхД

    0 1 Отговор
    BMW 330D E46 2001 съм засичал на 2500 км и се оказа ,че лъже с 0,2 на 100.По колконка ми горя 6,2 а по борд 6,0 но е нормално от време на време се настъпва и не може да отчитат точно.А точно за Тойота да не ми говорят,че се на.ират здраво
  • 4 Shmeker

    0 1 Отговор
    Мойто Е39 "лъже" съвсем с малко. На около 1500 км. ми показваше 9,5 среден разход, а реално беше 9,8 газ.

    Коментиран от #5

  • 5 Кристиан Миролесков

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Shmeker":

    не става въпрос за какво ти показва борда колега,а какви стойности ти дават от завода.Аз лично съм постигал заводските извън града,но в града не мога
  • 6 Kemran Ibryam

    2 1 Отговор
    Аз карам Рено Клио и извънградско ми е като по каталог разхода, но в града е абсурд да гори колкото по каталог. Просто ако караш така, че да го направиш тоя разход има да ти свирят, че си много бавен в града и пречиш :D
  • 7 Shmeker

    0 1 Отговор
    На бензин смесено ми гори горе-долу колкото заводското смесено. Пак беше около 0.5 литра разликата.
  • 8 vencislav borukov

    1 1 Отговор
    Аз моята вектра не мога да я хвана вече три години колко гори. Един път малко един път много, колкото си иска толкова си гори.
  • 9 Dimitar Petrov

    1 0 Отговор
    Моята пък гори колкото и сложа нищо не връща
  • 10 PROFESIONALISTA

    1 0 Отговор
    Пълни глупости. Заводските данни се дават за точно определени условия на шофиране и пътни условия, каквито не може да се имитират при един произволен любителски тест. Нормално е да има отклонения до 10%. Но чак за 30- невъзможно. Тук става дума вече за некачествено измерване на количество гориво , на километри и на скорост на движение.
  • 11 Magriot Kostadinov

    1 0 Отговор
    Най много лъжат на бензиностанциите особено на Бат Вальо
  • 12 2954

    0 1 Отговор
    Razlikata ot 5% e ot benzinostanciite. Vsichki sa nastroeni taka.
  • 13 Красо Зелето

    1 0 Отговор
    Вземето туба за бензин, заредете 10 литра бензин (по колонка) и после бензина го прелейте в туба от минерална вода от 10 литра, и ще видите с колко точно НИ лъжат! Поне с 200 грама!
    А за разхода колегата PROFESIONALISTA го е написал много точно! Всичко зависи от настилка, кола, време, десен крак, и най-вече от горивото!

    Коментиран от #14

  • 14 Ивайло Каназирски

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Красо Зелето":

    Много си прав, това изследване е поредната глупост. Средния разход на автомобилите се прави на стенд и е ориентировъчен, от тук на татък в зависимост от това какво гориво сипваш, каква е температурата на вън и влага настилка, десен крак правите измененията. Моята кола дава всеки път различен разход (градско) един път е под това което дават друг път е доста над даденото по каталог. Задръстванията са различни и стилът на каране .
  • 15 Асен Асенов

    0 0 Отговор
    Моята Дачия е дизел и си отговаря на каталожните данни, даже има раходи под тях.

    Коментиран от #24

  • 16 Арменският Поп

    1 0 Отговор
    Заводските данни са за кръгла кола във вакуум
  • 17 Easy ryder

    1 0 Отговор
    Защо ли не се учудвам.БМВ винаги са били големи лъжльовци.А уж печелили награди за двигатели.Печелят на книга а в реалния живот са много зле и като здравина и като горене.По учудващо е че Мерцедес и ВАГ са тръгнали по техния път с лъженето.
  • 18 galaxy

    1 0 Отговор
    Преди година, купих ново дизелово БМВ Х3 3.0Хдрайв, като разхода му за извънградско по каталог е 6 литра на 100км. Но този разход може да го даде ако карате бавно до около 120км./ч и използвате нанадолнищета по енерция. Когато съм със семейството и карам до около 140км/ч разхода отива на 8литра/100кмл/ч. Ако карам с по 200км./ч. разхода отива на 10л./100км. Градското лятото е до 12/100, а зимата до 14/100. При тръгване моментния разход е 40/100. Вярно джипа е самолет, за 6 сек. набира 100км./ч. Но няма как да караж мощен автомобил и да ти излиза евтино. Друг фактор е откъде пълните горивото. С гориво от Ромпетрол карам повече, отколкото с горивото от Лукойл. В началото си мислех, че БМВ яко са лъгали за разхода на гориво, но се оказа, че ако се кара бавно и се използват нанадолнищета по инерция е възможен тяхния разход. За да докарат нисък каталожен разход колите са карани при идеални условия, които в реалния живот са трудно постижими.

    Коментиран от #19, #26

  • 19 Bobi

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "galaxy":

    В България горивата не са на нивото в Европа . Преди 2 години бях в Испания и карах audi allroad 3.0tdi и харчеше средно 7.8/100 , но тук съм карал същото и при еднакво каране харчеше около 9.5/100 , това е голяма разлика . Карах също и 3.0 бензин с разход 11.2 там , а тук дори с по-леко каране беше около 13.5/100 . За съжаление това е жалката истина . Имам и други примери .
  • 20 brake point

    1 0 Отговор
    Колеги не забравяйте че тези данни които организацията е извадила не са от България с българско гориво.Сравнението е направено при равни условия.Как така Пежо и Тойота имат отклонение 15% от идеалните данни които са мерили в заводски условия а БМВ има 30%.Оправдания от сорта Лукойл и разни други не важат.Просто БМВ винаги е горяло много но лъжат и когато вече си го купил няма какво да направиш.Аз помня досега си с ламята Е34 с 2 литров бензинов мотор това животно с гасене на двигател и пускане по инерция не можа да слезе под 9 на сто.
  • 21 ivaylo mihaylov

    1 0 Отговор
    Моята 12 годишна кола, комън рейл, си гори колкото и дават по каталог, 5,5/100 . Но ускорявам плавно, рано превключвам на горна предавка, ползвам и 6та,за да карам с 90-100 км/ч средно. Според мен сега пада едно надлъгване,понеже всички гледат посоченият разход и дават повече пари, ако пише ниска цифра. Смешно е да пишат средн 4,5л , а колата да гори 6 л. Според мен прогрес за последните 10 години няма, но колите са по-некачествени, по-сложни, по-скъпи и по-тежки.
  • 22 PROFESIONALISTA

    1 0 Отговор
    Не забравяйте също, че качественият продукт от първичната дестилация на нефта отива за износ, а тук се продава само вторични дестилати и крекинг компоненти, затова всяка една кола тук харчи повече от в Германия или Австрия. Съчетано с измамата в литрите и с добавените примеси от самите бензинджии, и картината се оформя напълно без никакво чудене защо е така...
  • 23 galaxy

    1 0 Отговор
    Указва се, че с нашите некачествени горива и евентуални далавери на бензиностанцийте ние плащаме най-скъпото гориво в ЕС. Преди години държех бензиностанции в САЩ. Там се използва предимно бензин с октанови числа 87, 89, 92. И трите вида са много по-качествени от нашите бензини с по-високо октаново число. Измамата е явна, но имаме ли избор. Да не говорим, че тогава бензина в САЩ беше 99цента на галон, а тук 1.60лв./л. Което се указваше, че нашия бензин беше 4 пъти по-скъп от американския. 1 галон е равен на 3.78литра, почти на 4 литра. Излизаше че литъра е 25 цента. Заплатата на бензинджия там беше към 1500 долара на месец, а в България 300лв. Т.е тук яко ни лъжат. Да не говорим, че литър масло можеше да се купи за 1 долар.
  • 24 хххххххххххх

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Асен Асенов":

    Я дай акъл как става тази работа, защото и аз карам служебна дачия 1.5 дизел 75 коня и за 22000км не мога да доближа дори до каталожните данни за разход в градско. Ако караш с 80 на пета - ОК, но как се кара с 80.
    Тези каталожни данни винаги са поне с 20% под реалните особено за малките мотори. Отделно както пишат колегите преди мен в БГ ни лъжат и бензиностанциите първо в количеството, второ в качеството на това с което зареждаме.

    Коментиран от #25

  • 25 Nedyalko Genkov

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "хххххххххххх":

    То и градското зависи в кой град е. Искам да видя, кой може да докара разход, близък до каталожния, във Варна. При мен при 10,6 каталожен, реален е 14-15. Извънградско го докарвам до 8, при каталожен 6,5, ама с много "нежен" крак. Не съм пробвал с изключен климатик, ама не мисля и да пробвам :-)
  • 26 Sine Nomine Ignotus

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "galaxy":

    Ама Екс драйв не е ли автоматик, как така пускаш по инерция, питам щото незнам

    Коментиран от #28, #29

  • 27 hienata

    1 0 Отговор
    Колеги ,ако имате съмнения, че ви лъжат на колонката, имате право да поискате контролно замерване.Всяка бензиностанция трябва да има контролни съдове и да ви ги предостави безплатно за проверка ,ако имате съмнения, в противен случай можете да се оплачете в агенцията за защита на потребителя или полицията. За газта няма и там са най-големите далавери.
    На Корсата успявам до някъде да докарам каталожен разход, но с Авенсиса никога
  • 28 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Sine Nomine Ignotus":

    автоматик е разбира се, има и спортен автоматик и ръчно превключване. Просто по нанадолнища, когато проверявах доколко ще ми падне разхода не съм натискал педала на газта. А при 3000 кубика и 313к.с. ненатискането на педала на газта прави голяма разлика. Ако на градско с един резервоар изминавам 550км., то на извънградско икономично каране изкарвам над 1000км. Както писах по долу моментния разход при тръгване е 40л./100км.
  • 29 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Sine Nomine Ignotus":

    Когато не натискаш газта по нанадолнище колата не ти спира така, както ако си на по-ниска предавка на ръчни скорости и понеже е Х-драйв дори и на завои по нанадолнище, колата върви много стабилно и не се налага да натискаш спирачка. Дано да съм ти бил полезен.
  • 30 коуриум

    1 0 Отговор
    Даите идея как да спадна разхода - не 4е ми е толкова важно ама за да опазваме природата . Имам Киа Спортидже 4х4 и не пада под 11.9 среден разход ! работч на 15км от работа като 8 са по магистрала и 7 през града. Колата е автоматик . Гледам да карам все в режим Еко ама разхода не спада . Ниакои каза 4е като измина 5000 км двигателя ще се разработи и разхода щял да спадне = да спадне ама с колко ? Ж каталога пише 10.6 градско и 6.8 оут