Last news in Fakti

12 Юни, 2013 14:53 2 704 0

Нова клавиатура за сензорни екрани

  • qwerty-
  • kalq-
  • клавиатура

Американският изобретател Кристофър Шолс създава най-популярния стандарт за подредба на буквите по клавиатурата QWERTY през далечната 1868 г., за да улесни писането на машина. С навлизането на все повече устройства с чувствителен на допир екран обаче идеята на Шолс започва да изглежда все по-остаряла.

KALQ е нова система за разположение на буквите, предназначена специално за тъчскрийн. Създадена е от Пер Ола Кристенсон от университета "Сейнт Ендрюс" и е оптимизирана за писане само с палци.

Екипът на Кристенсон изпробвал шест различни захвата на таблет или голям смартфон преди да реши къде точно да бъдат разположени "клавишите". В резултат KALQ не само улеснява писането, а и увеличава скоростта. Буквите са разположени така, че докато единият палец пише, другият не бездейства.

Според Кристенсон всеки може да стане истински майстор на KALQ след само 8 часа упражнения. Безплатна бета версия на новата клавиатура за Android може да се изтегли от тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА