Last news in Fakti

20 Август, 2022 11:30 4 918 8

Koenigsegg представи CC850 с революционна трансмисия

  • koenigsegg-
  • c8-
  • cc850

Скоростната кутия разполага с 6 механични и 9 автоматични предавки

Koenigsegg представи CC850 с революционна трансмисия - 1

Определено последните дни са интересени за феновете на супер и хиперавтомобилите и след като ви разказахме за последното Bugatti, сега се обръщаме към друг ексклузивен производител на коли – Koenigsegg. Компанията чества 20-годишнината от представянето на CC8 с представянето на подобен модел с името CC850.

Koenigsegg представи CC850 с революционна трансмисия

Външно двата автомобила изглежда подобно, но технологиите са заели централно място при разработката на новия модел. Двигателят е взет от Koenigsegg Jesko и разполага с обем от 5.0 литра и мощност от 1385 конски сили при използването на специален бензин и „скромните“ 1185 конски сили при използването на обикновен бензин. Максималният въртящ момент е 1385 нютон метра, който съвпада и с теглото, което също е 1385 килограма.

Koenigsegg представи CC850 с революционна трансмисия

По-интересното, обаче е трансмисията, която от Koenigsegg са кръстили TWMPAFMPC и ако това съкращение ви обърква, то българското такова ще ви отнеме поне няколко минути, за да го прочетете. Най-мощната и бърза механична скоростна кутия в серийна кола, каквото всъщност означава съкращението е интересна трансмисия, която разполага с 6 предавки в механичен режим и 9 предавки в автоматичен такъв.

Koenigsegg представи CC850 с революционна трансмисия

При използване на съединителя и класическия скоростен лост, може да превключвате между първа и шеста предавка като при обикновен автомобил с механична трансмисия, но ако решите може да избутате лоста в позиция D и да шофирате автомобила с 9 автоматични предавки. От Koenigsegg все още не споделят официални данни, но казват, че от колата ще бъдат направени 50 броя в чест на 50-тата годишнина на основателя Кристиан ван Кьонигсег.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пилот на Ферари

    26 1 Отговор
    Браво на момчетата. Въпреки несполуките и лошия късмет в началото успяха да направят добри спортни автомобили. И всичко с много труд .
  • 2 БеГемот

    15 1 Отговор
    Чакам кола с 5000 коня ...тия са ми слаби...ще ми се смеят на селу...
  • 3 Тарикат

    12 15 Отговор
    Чудо голямо. Да вземат акъла на келешите, дето обичат да се перчат. Скоро половината свят няма да има какво да яде, а тия ни занимават с ламарини и железа.
  • 4 Краен

    7 6 Отговор
    Новия Москвич по ме кефи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дрън-дрън

    11 1 Отговор
    Друго, което отличава Koenigsegg CC850, е трансмисията ESS, която може да влезе и в графата „революционна“. Привидно това си е нормална ръчна скоростна кутия с 6 предавки, с педал за съединителя и скоростен лост. Но на практика тя предава дигитални команди към действителната 9-степенна автоматична трансмисия. Това е прословутата Lightspeed на шведите - инженерно чудо с 9 степени, седем съединителя и способност да превключва за две милисекунди. Така на практика новият хиперавтомобил предлага два варианта за скоростите: ръчка с шест позиции, когато сте в настроение за каране, и 9-степенен автоматик за моментите, когато искате дясната ви ръка да е свободна.
    Фалшивият педал на "съединителя" дори има добавена хидравлична система, за да оказва съпротивление при натиск като истински. Но в действителност е свързан само електронно със системата.
  • 7 Класика

    2 0 Отговор
    Бра в о о о !
  • 8 Българин

    3 0 Отговор
    Това е автомобилно бижу.