Last news in Fakti

18 Август, 2013 12:00 5 816 6

Говоренето по GSM в кола не е опасно

  • gsm-
  • автомобили
Това твърдят учени от американския изследователски център Карнеги Мелон. Те, съвместно с експерти от Лондонската школа по икономика направиха едно проучване, резултатите, от което показват, че опасността да се случи ПТП по вина на водача, когато той говори по мобилен телефон е силно преувеличена.
 
Предходни изследвания доказваха, че вероятността да се случи пътно транспортно произшествие, когато се разговаря по телефон е четири пъти по-голяма. Сега обаче става ясно, че няма връзка между говоренето по мобилен телефон по време на движение и катастрофите.
 
Учените сравняват данни взети от количеството позвънявания в 9 щата в САЩ за периода 2002 - 2005 година. През този период мобилните оператори предлагат безплатни разговори и количеството проведени такива се е увеличило със 7%. Тези разговори, които бързо сменят клетките са считат, че са проведени в автомобили. По специална технология се пресмята, отчитайки и близо 8 млн. катастрофи, че няма връзка между нарастването на разговорите в автомобилите и случващите се катастрофи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    2 0 Отговор
    Верно ! Не може да бъде!
    Много ясно че са силно преувеличени. Говоренето по телефон пречи на водача толкова колкото и всичко останало което би могъл да прави. Да пие кафе, да яде баничка, да пуши, да си настройва радиото, парното, климатика и тн
  • 2 Борис Георгиев

    2 1 Отговор
    Според мен говоренето по телефона дори когато имаш система свободни ръце е опасно защото в много случаи разговорът ти отвлича вниманието.В много случаи когато разговора е неприятен човек инстинктивно прави движения с ръце или крака които могат да бъдат опасни за водача.В други случаи когато отново разговора е неприятен ,дори най малкия проблем на пътя може да доведе конфликти ,разправии и дори физическа саморазправа.В Западна Европа законите са много строги и шофьорите са наясно с това от първия ден в който са се качили да управляват МПС.Там те имат "естествена " спирачка по отношение на поведението си на улицата.В една дива България,където селския бабаитлък е издигнат на пиедестал такива задръжки няма.Няма и закони.За справка случая Ставийски....

    Коментиран от #3

  • 3 ВИП АМГ

    0 3 Отговор

    До коментар #2 от "Борис Георгиев":

    shto ti patnici do teb gi karash da malchat danete raseivat li.zaradi takiva kato teb ne s farove posred liato a i shte zabraniat i muzika da se slusha v avtomobila

    Коментиран от #5

  • 4 Kiko Kikov

    0 0 Отговор
    sporno
  • 5 Борис Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ВИП АМГ":

    Пиши на кирилица че нещо не се разбираш.
  • 6 Юлиан Станков

    0 0 Отговор
    А пушенето на цигари, яденето на баници и сандвичи, пиенето на кафе, алкохолни и безалкохолни напитки - нищо от това не пречи повече от говоренето по телефон . нали ?
    Ай с...р !