Last news in Fakti

1 Септември, 2013 11:21 5 101 2

Bosch разработва електронен съединител

  • bosch-
  • eclutch

Немският гигант Bosch ще отучи автомобилите с механична трансмисия да гаснат при потегляне. Новата разработка на немците носи името eClutch и ще позволява придвижването на ниски скорости без използването на амбреажа.



Устройството е лишено от механична свръзка между педала и съединителя. За сцеплението между дисковете се грижи електроника. Ако системата усети, че двигателят може да угасне, компютърът задейства възбудители, които задействат амбреажа максимално меко и точно.

eClutch ще бъде изключително удобен за задръствания. С новата система ще може да се потегля без натискането на педала на съединителя - първа предавка ще се включва без него. Останалите скорости обаче ще продължат да се използват по традиционния начин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Великов

    1 1 Отговор
    Айде още един кошмар за българските автомонтьори......Ще има да ти се обясняват че този съединител не е добър,от механичния по сигурен няма,само и само някой шаран да клъвне да му вземат парите...Както електроните ГНП та........
  • 2 Светослав Тодев

    0 1 Отговор
    Карам Алфа Ромео 156 Селеспийд вече 5 години, където на обикновенната скоростна кутия е монтиран хидравличен робот, който сменя скоростите вместо теб. Съединителя също се задейства от робота на подобна електронна система и не позволява да угасне двигателя. Тоест давам го за пример италянските механици дето толкова много лош рейтинг имат това са го проектирали през 97-ма :-) Постигнали са много приятен автоматик за каране с възможност за смяна на скоростите от волана и от лоста. Нещо което чак сега започна масово да се прави, но вече с два съединителя за по-бърза смяна на предавките :-)