Last news in Fakti

6 Март, 2023 15:10 1 895 5

Учени създадоха робот, който може да отпечатва клетки върху органи в тялото (ВИДЕО)

  • робот-
  • клетки-
  • 3d принтер

Инженери от UNSW са разработили миниатюрна, гъвкава мека роботизирана ръка, която може да бъде вкарана в тялото като ендоскоп

Учени създадоха робот, който може да отпечатва клетки върху органи в тялото (ВИДЕО) - 1

Потенциалът на 3D биопринтирането е допълнително разширен благодарение на работата на група инженери. Те са разработили мека роботизирана ръка, която може да печата директно върху органи и тъкани в човешкото тяло.

В момента т. нар. биопечат се използва основно за изследване и разработване на нови лекарства. Това изисква използването на големи 3D принтери за създаване на структури, които се имплантират хирургически в тялото.

Този процес обаче е свързан с определени рискове, включително нараняване на тъканите и риск от инфекция. И тъй като биоматериалите обикновено са крехки структури, те могат да бъдат повредени по време на процеса на имплантиране.

Сега, инженерите на UNSW са разработили миниатюрна, гъвкава мека роботизирана ръка, която може да бъде вкарана в тялото като ендоскоп и да доставя биоматериали директно на повърхността на органи и тъкани.

Пробното устройство, наречено F3DB, се управлява външно и се състои от дълга, гъвкава роботизирана ръка, завършваща с изключително маневрена въртяща се глава, която „отпечатва“ био-мастилото.

Инженерите са тествали успешно F3DB извън тялото върху плоски и извити повърхности, включително вътре в изкуствено дебело черво и върху повърхността на свински бъбрек, използвайки специален композитен гел и биоматериали.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    0 2 Отговор
    В Repo Men 2010 отдавна го показахме роботя

  • 2 A някои правят бомби,

    2 3 Отговор
    ракети, ядрено оръжие. И бояршик
  • 3 А в Холандия(Нидерландия)

    2 0 Отговор
    Вече има заводи които принтират 3D месо
  • 4 Госあ

    0 1 Отговор
    Обречена кауза. Абсолютно безполезно.
  • 5 Панов

    2 0 Отговор
    Вече е ясно, как на ЛГБТ...ЮЯ ще им отпечатват атрибути и атрибутки...