Last news in Fakti

18 Октомври, 2013 09:50 3 918 2

Volvo изпробва каросерийни батерии

  • volvo-
  • s80

Следващото поколение на Volvo S80 може да стане първият автомобил, чиято каросерия ще бъде изработена от акумулаторни панели. За създаването на новия материал са били нужни 3 години, въпреки че в разработката са участвали девет партньори, сред които Имперският колеж в Лондон. Шведската компания е единственият производител на автомобили в проекта.



Каросерийните панели, които са едновременно и батерии, са изработени от специален материал на основата на въглеродни нишки и полимерна смола. С изследователска цел от него са създадени заден капак и предпазен щит за старт/стоп системата на тестови седан S80. В тези детайли със структура тип "сандвич" са вградени суперкондензатори, които съхраняват електрическа енергия.



Батериите в каросерийните панели се зареждат с помощта на система за рекуперация на кинетичната енергия при спиране или от битовата мрежа. Според представители на Volvo от новия материал могат да се изработват всякакви компоненти от купето на автомобила, които на всичко отгоре ще бъдат много по-леки от металните си аналози.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Shmeker

    0 0 Отговор
  • 2 Борислав Иванов

    0 0 Отговор
    Добра и ефективна идея, само варианта при катастрофа окъсяването на батерия с голяма мощност не е добра идея. Сигурно имат решение на проблема.