Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 10:06 1 353 0

Hyundai ще строи завод за автомобили в Саудитска Арабия

  • hyundai-
  • завод-
  • саудитска арабия

Планира се първите автомобили да слязат от поточната линия на завода през 2026 г.

Hyundai ще строи завод за автомобили в Саудитска Арабия - 1

Hyundai ще построи нов автомобилен завод в Саудитска Арабия. Hyundai Motor Company подписа меморандум с Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF) за създаване на съвместно предприятие. Неговата задача ще бъде производството на автомобили, което ще бъде създадено в новия завод, съобщава корейският автомобилен гигант на сайта си. Заедно с PIF Hyundai възнамерява да инвестира над 500 милиона долара в изграждането на първия си завод в Близкия изток.

Строителството на новия обект в икономическия град на крал Абдула ще започне през 2024 г., а първите автомобили се планира да бъдат произведени през 2026 г. Очаква се до 50 хиляди автомобила, включително електрически превозни средства, да слизат от конвейера годишно. Производството ще бъде силно автоматизирано, като ще се възползва от технологичния опит на Hyundai в използването на роботи в другите му фабрики. Южнокорейската компания ще притежава 30% от акциите на новото съвместно дружество, а останалите 70% ще бъдат собственост на PIF.

Освен това Hyundai възнамерява да насърчи водородната мобилност в Саудитска Арабия. По-специално, автомобилният гигант възнамерява да демонстрира серийни автомобили, задвижвани от водород, да участва в съвместни изследвания и да предоставя различна подкрепа в областта на технологичните услуги.

Това е в пряк унисон със стратегията Saudi Vision 2030, представена през 2016 г., която включва отдалечаване от зависимостта от износа на петрол към диверсификация на икономиката. А през 2021 г. властите обявиха „зелена“ инициатива, присъединявайки се към стремежа за постигане на въглеродна неутралност до 2060 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА