Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 19:07 1 820 13

Tesla ще използва лицево разпознаване в колите си

  • tesla-
  • камера-
  • model 3-
  • model y-
  • лицево разпознаване

То ще бъде прилагано за настройки и безопасност

Tesla ще използва лицево разпознаване в колите си - 1

Tesla въведе камерата в купето на своите автомобили по-скоро като допълнителна идея, отколкото като полезна функция. Въпреки че камерата в купето беше монтирана на Model 3 и Model Y от самото начало, Model S/X получиха тази функция едва през 2021 г. Именно тогава Tesla започна да използва камерите и за наблюдение на водача, макар и не по начина, по който го правят другите автомобилни производители. Tesla искаше най-вече да събира информация за вниманието на водача моменти преди катастрофа.

Днес, благодарение на това, че NHTSA се активизира и поиска от Tesla да промени системите си, камерите в салона на автомобилите Tesla са ефективни инструменти, които гарантират, че водачът остава фокусиран върху пътя. В неотдавнашна актуализация функциите на камерата в купето бяха подсилени, за да предлагат разпознаване на сънливост, дори когато автопилотът не е включен, което я прави много по-полезна и безопасна. Скоро обаче Tesla ще използва лицево разпознаване, за да предложи по-усъвършенствани функции.

Според етичния хакер и ентусиаст на Tesla Green (@greentheonly) актуализацията 2023.44.1 ще добави нови функции към камерата. Въз основа на данни, извлечени от софтуера, той открива, че камерата в кабината вече може да се използва за определяне на броя на пътниците в автомобила. Това помага на навигационната система да определи дали трябва да се избере бърза лента в САЩ или не. Системата може също така да променя фокуса на звука в зависимост от позицията на пътниците.

Но това не спира дотук, както разкрива наскоро подадената заявка за патент. Вместо просто да брои броя на хората в автомобила, камерата ще бъде обогатена със система за разпознаване на лица, за да се определи кой точно управлява автомобила. Тя може автоматично да прилага профила на водача при стартиране на автомобила с всички свързани с него настройки. Това включва регулиране на позициите на седалките, волана и огледалата, настройване на системата за отопление, вентилация и климатизация и поздравяване по име при влизане в автомобила.

Патентът за лицево разпознаване описва и действия, свързани с безопасността, които могат да спасят човешки живот в критични ситуации. Камерата може да се използва за определяне на здравословното състояние на водача и автоматично да се обади на 911, когато той не реагира поради спешна медицинска помощ. Когато Tesla реши проблема с автономността, системата може също така да придвижи автономно до най-близката болница, ако автомобилът все още е годен за управление.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мими Кучева

    13 4 Отговор
    А защо не разпознаване по дупето?🙉💋🙉

    Коментиран от #8

  • 2 Пловдив

    13 3 Отговор
    Ясно е, че трябва да се усъвършенства сигурността, само че вече почват да се оливат с тия дигитални безумия!
  • 3 Тъй

    12 2 Отговор
    И като се качи негримирана ко

    Коментиран от #9

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Исторически парк

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Калипетровец":

    А ти що я четеш 😁😆😆🤣😂
  • 6 Нжй

    4 2 Отговор
    Всеки има снимки в истъграм Фейсбук влизаш вземаш и караш тесла
  • 7 омъскаряване

    9 2 Отговор
    Колко манипулативно ви изтъкват уж само "положителни" неща, но никой не казва на сектантите, че те вече са официални роби на частни корпорации, като тази на "свети" Илон - Шегобиец!
  • 8 омъскаряване

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мими Кучева":

    Разпознава го дори има и вградена функция "fart" ( пpьдня) ! Не се шегувам!
  • 9 техношеет

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тъй":

    колата няма тръгне с непозната шофьорка

    Коментиран от #12

  • 10 Илонка Мъскоса

    1 1 Отговор
    А какво ако съм дрогиран? Няма да ме пуска да си карам колата ли? Какви са тия измишльотини

    Коментиран от #11

  • 11 Георги

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Илонка Мъскоса":

    Ако си личи, че си дрогиран, най-вероятно няма да те пусне, да. Но ако си напушен/ надрусан и не ти личи, както на Мъск и подобните малокалибрени екземпляри с подобни мултимилиардни компании, ще те пусне да си убиваш на спокойствие из улиците :)
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.