Last news in Fakti

28 Януари, 2024 11:00 6 244 12

Китайците създадоха метаматериал за забавяне на светлината 10 000 пъти

  • процесори-
  • фотони-
  • откритие-
  • технологии

Това ще помогне на процесорите да преминат от електрони към фотони

Китайците създадоха метаматериал за забавяне на светлината 10 000 пъти - 1

Силициевата фотоника обещава да намали консумацията на енергия и да увеличи производителността на компютъра. За да се изостави потокът от електрони и да се премине към фотони, е необходимо по един или друг начин да се хармонизира взаимодействието на фотоните с материалите на чипа и да се разработят много нови начини за тяхното управление. Но първо е необходимо да се увеличи енергийната плътност на светлината, и така тя да се забави с минимални загуби, което учените от Китай успяха да направят.

В скорошен брой на списанието Nano Letters екип от изследователи от Шенженския институт за напреднали технологии към Китайската академия на науките съобщиха, че са създали метаматериал, който може да забави светлината с фактор 10 000 със загуба от 20% в сравнение с предишни опити. Това означава, че светлината преминава през чипа (канала) с по-малко поглъщане и слабо разсейване. Това значително повишава енергийната ефективност и намалява генерирането на топлина, докато увеличаването на енергийната плътност, поради ефекта на забавяне на светлината, дава осезаеми лостове за управление на светлинния сигнал.

Учените успяват да постигнат този резултат с помощта на специално структурирана повърхност. Върху нея последователно са поставени 100-nm силициеви дискове под формата на периодична решетъчна структура. Те играят ролята на резонатори, които променят амплитудите и фазите на входния сигнал. В същото време важно свойство на метаматериала е способността да „избутва“ фотони от вътрешността към повърхността му, поради което абсорбцията почти липсва. В допълнение, единични фотони, разпръснати в процеса, отново са насочени в желаната посока с помощта на съседни структури, което също намалява загубите и прави възможно по-пълното използване на входящата светлина (сигнал).

„Използвайки метаповърхностна технология, фотонните чипове могат да бъдат тънки, като стикери, което им позволява да бъдат подредени функционално“, казват разработчиците. „Чрез използването на светлинния ефект на забавено движение производителността може значително да се подобри.“


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    29 13 Отговор
    Азия ми е Европа, Китай ми е новата Германия. Сещате се? Санкциите работят

    Коментиран от #2, #3, #5, #7

  • 2 Бай Яни.

    9 27 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Работят разбира се,руските самолети падат сами от липсата на резервни части. Ладата е китайска както и О боже дори яйца от от великата шир получават. А за новината,копи пореден китайски опит.нищо сериозно. В Аризона от нета време произвеждат чипове с тези показатели.
  • 3 Катюша

    9 29 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Пара през свирката, пак са откраднали нещо. Когато жълтите открият нещо, белите го имат поне 10г. по рано.

    Коментиран от #12

  • 4 Грантомет

    21 5 Отговор
    А Ганев бори паметници... два свята
  • 5 Госあ

    21 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    О, богове ! Как може да сравняваш Китай с Германия 😅 Швабата нито е на културата, нито на историята, нито на технологиите на китаеца. А, за територия и природа, няма да отварям въпрос
  • 6 Чудо големо !

    15 6 Отговор
    В БАН ,правиме чушкопеци и затварачки за буркани - безаналогови 😂
  • 7 гостгост

    6 22 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    Държавите в Европа са най-богатите и най-добре устроените откъм качество и стандарт на живот.Това никога няма да се промени и не може,камо ли пък от изостанали държави като Русия и тем подобните им недоразумения.В Китай има милиард и половина население и щеше да е голямо чудо,ако нямаше някакъв потенциал за способни личности от такава бройка.Върепки това,китайците живеят в страшна мизерия и бедност.Въобще иска ти се да се промени нещо,ама е абсолютно невъзможно.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 васко

    19 3 Отговор
    Ние като нация сме едни от най умните?- поне така си мислим и веднага даваме своята оценка за другите.Мислим като Англосаксонците - само ние можем и умеем да създаваме високи технологии , научни открития, и крайни продукти от които се облaгоденства цялото човечество. Руснаците и Китайците не са способни на нищо освен Китайците да копират друго не умеят. Защото 24 часа от 365 дена работи Американската пропаганда която се промиват мозъка на милиони които реално не могат да мислят а само възприемат това което им се казва. Превръщайки народа в управляемо стадо контролират всичко. Погледнете историята - Китай колко години е била Велика империя и колко открития има .? -- Но за това никой никога няма да споменава . Само за 2024 година Америка е отделила За Източна Европа за борба с Руската пропаганда 870 милиона долара.? Което означава да не остане нито здравомислещ, разсъждаващ всички трябва да са до един с промити не можещи да мислят и разсъждават покорно стадо . Със Зелената хартия която печатат повече от 80 години държат светът в това положение.
  • 9 Госあ

    13 4 Отговор

    До коментар #7 от "гостгост":

    Мизерия и бедност казваш…тогава за краварника какво е положението след като имат 18 пъти повече крайно бедни на промил от Китай ? А ? Щеше да е страшно чудо, ако всички тези милиард и три живееха охолно, но поне всички имат покрив над главите си и купичка ориз, за разлика от бездомниците и хранещите се от кофите на запад. Самата средна класа като процент от тези милиард и три е чудо.
  • 10 Коко

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "гостгост":

    Не пиши глупости Индонезия е на пето шесто място по покупателна способност в света
    Преди 20 години може би Китай е наистина е имало много бедни хора но иди да посетиш сега Китай и да видиш какви градове имат
  • 11 Джон

    1 7 Отговор
    Пак са крали от западни университети.
  • 12 Беше

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Катюша":

    Беше така до преди 15г. Сега е обратното, децата им излизат програмисти от детската градина и нямат стигане, а тука само си плюваме по чуждите успехи от завист, че 97% от технологиите и устройствата които ползваме идват именно от Китай. Аз не виждам проблем да се ползва нечие откритие, което да бъде усъвършенствано и видоизменено, така върви прогреса и стават новите открития. Ако всички страни работеха заедно, вместо да се делят и да си крият откритията, може би отдавна щяхме да сме напуснали слънчевата система с хора на борда🤔