Last news in Fakti

28 Март, 2024 14:27 1 823 16

Новите геномни техники: иновации за устойчиво и конкурентоспособно земеделие

  • иновации-
  • геноми-
  • земеделие-
  • техники

Във време на безпрецедентни екологични и социални предизвикателства, търсенето на устойчиви решения е от първостепенно значение

Във време на безпрецедентни екологични и социални предизвикателства, търсенето на устойчиви решения е от първостепенно значение. На този фон новите геномни техники (НГТ) се очертават като обещаващ фактор в усилията за постигане на издръжливост и устойчивост. Това е особено актуално в България, където традициите и иновациите вървят ръка за ръка, пише Mediamall.info.

Какво представляват Новите геномни техники (НГТ)? „НГТ са усъвършенствани методи в областта на генетиката, предлагащи точни начини за разбиране и използване на генетичното разнообразие в рамките на видовете и между тях.

Тези техники са от решаващо значение за създаването на иновативни решения в различни области. Включително в медицината. Опазването на околната среда. Също и биотехнологиите, за справяне с предизвикателства, като устойчивост към болести. Устойчивост на околната среда и адаптиране към климатичните промени“, обясняват учените.

На въпроса какво е довело до създаването на новите геномни техники, доц. д-р Божин Божинов, ръководител катедра „Генетика и растениевъдство“ в Аграрен университет – Пловдив, подчертава няколко водещи фактора за това.

„Новите геномни технологии подобряват растежните характеристики и добива на ценни култури. Увеличават хранителната им стойност. Не на последно място, осигуряват устойчивост срещу насекоми, заболявания при растенията, суша и хербециди. Като така помагат да се гарантира реколтата на дадена култура“, разяснява той.

Как НГТ биха могли да допринесат за повишаване на конкурентоспособността на българските земеделски производители на световния пазар?

Отговор на въпроса дава д-р Мариет Андерсон, професор в катедрата по растениевъдство в Шведския университет по селскостопански науки (SLU).

„По света тези технологии вече се използват при селекцията и сортовете вече са излезли или са на път да излязат на пазара. С НГТ можете да добавите характеристики, които са важни за климатично стабилни добиви, по-малко хранителни отпадъци (покафеняване и т.н.), по-здравословни хранителни продукти и много други“, обяснява международният експерт.

Да се гарантира, че НГТ могат да бъдат изследвани и развивани без ненужни ограничения, е от първостепенно значение за насърчаване на иновациите и възползване от предимствата, които тези технологии могат да предложат. Както в световен мащаб, така и в България.

„Съвременните биотехнологии използват живи организми за създаване на продукт или процес, който помага за подобряване качеството на живот на хората или други организми. Това показва, че биотехнологията всъщност датира от времето на древните цивилизации и от началото на използването на микроорганизмите за приготвяне на важни продукти като хляб и сирене, производство на консерванти като оцета, включително и на виното и бирата. Модерните биотехологии започнаха постепенно да преминават от прилагането на рекомбинантна ДНК технология, генно инженерство и геномика към прецизна модификация на гените на културите чрез НГТ“, допълва темата доц. Божин Божинов.

„НГТ предоставят възможност за справяне с редица глобални предизвикателства. От устойчивост към климатичните промени до подобряване на храненето, изграждане на по-устойчиво и здравословно бъдеще“, обобщават експерти.

За България това означава потенциал за икономически растеж в селските райони и опазване на традициите в земеделието, модернизиране и намаляване на отпечатъка на селското стопанство върху околната среда.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пълни болници

    22 1 Отговор
    и гробища, поЗДРАВ от монсанто
  • 2 Госあ

    14 3 Отговор
    Хахахаха растениевъд обяснява молекулярна генетика 🤦🏻 О, богове ! Както разни лекари бяха вещи в молекулярната имунология и вирусология.

    Коментиран от #4

  • 3 Дааа

    23 2 Отговор
    Където присъства думата "устойчиво", там е Сорос и дълбоката държава, които желаят да умрете по бързо! В случая от рак!💀
  • 4 Госあ

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    демокрация, бате. К’во да праиш….
  • 5 Християнин

    14 1 Отговор
    666 лека полека стягат обръча
  • 6 провинциалист

    17 1 Отговор
    НГТ = ГМО
  • 7 Оператор на права лопата

    14 3 Отговор
    Тази спринцовка да я хванеш и да му я забодеш във врата сopoсоиден и мръсен ! Отровиха децата ни !
  • 8 Мнение

    14 1 Отговор
    Устойчивото трепане на хора, чрез гмо експерименти, не е за хвалене!
    Един ден всички алчни "иноватори" на трибунал за геноцид срещу човечеството!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 5555555

    8 2 Отговор
    Няма да ви ядем боклуците, смешници няма да мине номера!
  • 11 Пропаганда

    11 1 Отговор
    Като четеш тази на вид безобидна статийка и оставаш с впечатление, че тези геномни "техники" са нещо много хубаво... Докато един ден не се събудиш с активирано раково заболяване...
  • 12 Пропа

    2 0 Отговор
    ганда
  • 13 Параной Патологин

    4 1 Отговор
    Споко ,бе народе. Аз вярвам в бъдещето ,там някъде около Орландовци. Те тия хорица там за наше добро го правят ,не за печалби и контрол на населението. Скоро ще садиме домати а ще береме блистери с витамини ,минерали и други.
  • 14 Селянина с колелото

    1 1 Отговор
    Новите геномни техники: иновации за устойчиво и конкурентоспособно земеделие

    Не вярвам да има човек с IQ над 30 който ще повярва на това заглавие.
  • 15 Сашо

    0 0 Отговор
    Точно за България е важно да запази своите сортове без генна техника. ЯСНО ЛИ ВИ Е ЧЕ ЗЕМЯТА ще бъде заразена от тези технологии.Птиците ,който ядът посевите кръговрата в посока към човека не е безобидна. РЕПТИЛИ !
  • 16 Не регистриран

    0 0 Отговор
    Е за това всякаква идейка в тази посока трябва всички на улицата.Проблема е в това за тях ,че трябва да го пробутат в закона.Знаем в България има много финансиране в тази посока и разработките напредват.Само Възраждане ,ще ги управи такива пужели.