17 Април, 2014 12:15 10 653 3

Светеща пътна маркировка

  • път-
  • маркировка-
  • светеща

В Холандия на път N329 пуснаха експериментална 500-метрова отсечка със светеща пътна маркировка. Иновацията е дело на компанията Studio Roosegaarde. Интересното при новата маркировка е, че тя е направена от специален фотолуминесцентен прах, който през нощта осигурява много по-добра видимост, отколкото стандартната светлоотразителна бяла боя.

Според създателите новата технология ще позволи да се икономисат средства от осветяване на пътя. Ако проектът се окаже ефективен, той ще бъде дореализиран, като водачите ще разбират дори каква е температурата на асфалта и съответно кога има опасност от заледяване. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Miroslav Germanov

    2 0 Отговор
    Изпълнението на тази технология е възможно вече и в България чрез "АЛБЕДО НОВА" ООД -официален вносител и дистрибутор на светещите бои AcmeLight за България.
    http://sveteshtiboi.albedo.bg/?f=products&product=25

    Коментиран от #2

  • 2 ivaylo mihaylov

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Miroslav Germanov":

    Това е много добре, но у нас значителна част от пътищата нямат никаква маркировка или след няколко месеца тя изчезва, заради ниското си качество. Това е просто една утопия за нас българите, било то и да се предлага от някоя фирма.
  • 3 comment

    2 0 Отговор
    А не трябва ли да има асфалт по пътищата, че чак след това да се слага и маркировка. Щото по нашия край асфалта е спомен от байтошово време де...