Last news in Fakti

12 Юни, 2014 13:49 3 451 0

Инвалид с екзоскелет открива Мондиала

  • екзоскелет-
  • световно първенство-
  • мондиал

Символичният начален удар на първия мач на Световното първенство по футбол, което започва днес, ще бъде дело на човек в инвалидна количка, съобщава каналът Discovery. Той ще се изправи от нея благодарение на специален костюм, контролиран от мозъчни импулси.

Екзоскелетът е резултат на 30 години разработки, повече от 200 научни труда и безброй клинични тестове. Нарича се BRA-Santos Dumont от първите три букви на Brazil и бразилския авиатор Алберто Сантос-Дюмон.

Според Discovery електронните вериги в краката на костюма изпращат обратен сигнал към човека, който го носи, посредством изкуствена кожа на ръката. Тя предава усещането на контакт и движение.

BRA-Santos Dumont е дело на екип от 156 учени, ръководени от бразилския лекар Мигел Николелис. Той започва да работи по екзоскелет, който да помогне на парализирани хора да проходят отново, през 1984 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА