Last news in Fakti

17 Юни, 2014 11:26 1 904 0

Kia пуска електрически Soul

  • kia-
  • soul-
  • soul ev-
  • електромобил

В завода на Kia в корейския град Куанджу започва производството на изцяло електрическа версия на модела Soul. Продажбите на електромобила ще започнат в Европа през втората половина на годината. Капацитетът на фабриката е 5 000 возила годишно.

Soul EV бе представен само преди няколко месеца на салона в Чикаго. Корейската кола на ток разполага с мощни йон-литиеви батерии с капацитет 27 кВтч и може да измине 212 км с едно зареждане. Сериозен брой високотехнологични системи помагат за пестенето на ресурс. Електрическата Kia има механизъм за рекуперация на кинетичната енергия при спиране. Системата HVAC пък се грижи за стабилната работа на климатика и отоплението.



Пълното зареждане на акумулаторите от 240-волтова мрежа отнема около 5 часа, а за попълването на капацитета им на 80% са нужни само 33 минути, но само ако се използва 50-киловатово зарядно устройство. Самите батерии са разположени в пода на автомобила, което гарантира нисък център на тежестта и се отразява положително на стабилността.

Електрическият Soul се различава от стандартния модел по фаровете с две лещи и светодиодните стопове, изменените брони и радиаторна решетка с отвор за "щепсела" и характерните аеродинамични джанти с диаметър 16 цола. Корейците са предвидили за Soul EV 81-киловатов електромотор с въртящ момент 285 Нм, който стига до предните колела през едностепенен редуктор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА