Last news in Fakti

26 Юни, 2014 13:01 4 431 3

Амортисьори на Audi зареждат акумулатора

  • audi-
  • амортисьор-генератор-
  • улрих хакенберг

Инженерите на Audi са разработили амортизатори, които преобразуват кинетичната енергия в електричество. Системата ще зарежда батериите на бъдещи хибриди, електромобили и обикновени коли, съобщава Auto Express.

Според шефа на развойния отдел на немската компания Улрих Хакенберг на неравни повърхности амортисьорите понякога се загряват до 100-125 градуса по Целзий. Тази топлинна енергия просто се губи във въздуха. Новото окачване-генератор, както го наричат в Audi, ще оползотворява и нея.

Разработката ще намери място и в състезателните програми на марката. При тях генерираното електричество ще се използва за компенсиране на крена в завой.

Високотехнологичните амортисьори ще бъдат от полза и за обикновените автомобили. Те ще могат да захранват електрическата система. Това би облекчило натоварването на генератора и двигателя, което пък би се отразило положително на разхода на гориво.

Първите експериментални амортисьори-генератори са готови и опитните резултати са обнадеждаващи. Кога обаче ще бъдат внедрени в сериен автомобил зависи от покриването на определени стандарти за надеждност и снижаването на цената до разумни граници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SpaS

    5 0 Отговор
    В България има доста ток да произвеждат :D
  • 2 Стоил Лазаров

    0 0 Отговор
    А ако НЕК изкупува тока, можем да затворим АЕЦ Козлодуй веднага.
  • 3 Burda

    0 0 Отговор
    Използуването на вибрациите в амортисьорите е една отдавнашна моя мечта, която СЪМ СПОДЕЛЯЛ. Не съм инженер, нито пък имам енергията да докарвам всяка своя идея до ниво масово производство и търговия.
    Идеята ми е била, че на пътя на вибрации, а най-много са в амортисьорите и ресорите, могат да се монтират намотки и постоянни магнити, откъдето да се произвежда ток.