Last news in Fakti

16 Юли, 2014 09:12 1 472 1

Израел даде първата си жертва в конфликта

  • ивицата газа-
  • палестина-
  • израел-
  • конфликт

Напрежението в Ивицата Газа расте

Израел даде първата си жертва в конфликта - 1
Снимка АП/БТА

Напрежението между Израел и Палестинските територии не стихва, а се засилва. Въпреки че Израел прие  предложеното от Египет примирие и спря огъня за около 6 часа, тази сутрин отново поднови въздушни бомбардировки над Ивицата газа, пише британският вестник „Гардиан“.

Израелски военни самолети бомбардираха домовете на висши лидери на палестинското движение „Хамас“. Източници от силите за сигурност твърдят, че няма жертви и пострадали при разрушаването на 4-етажния дом на Махмуд Захар, при който пострадаха джамия и няколко съседни сгради. За самия Захар се смята, че се укрива на друго място, потвърждава Ройтерс.

Хамас отхвърли плана за мир, продължавайки ракетния обстрел през целия ден. Един израелски гражданин бе убит на пропускателния пункт „Ерез”. Това е първата израелска жертва в конфликта. Загиналият е цивилен доброволец, доставял дарени храни на войниците в района. Ранен е и един израелски войник.

Израелските удари засегнаха и жилища в град Газа където най-малко седем палестинци загинаха. Ударите са били насочени срещу обекти на Хамас - жилището на лидера на партията - Басем Наим и на бившия палестински министър на здравеопазването Фатхи Хамад. Удар е бил нанесен и срещу дома на депутата от Хамас Исмаил Аштар в Джабалия на север от град Газа.

Тека броят на жертвите от началото на започналата миналата седмица израелска офанзива в Газа достигна 200 души, посочва АФП. Причината за многото загинали е, че екстремистите крият своите обекти в жилищни райони и така излагат цивилното население на опасност.

Първата израелска жертва ще допринесе за растящия натиск над израелския премиер Бенямин Нетаняху от крайните му колеги в правителството за изостряне на офанзивата.

Израел заяви, че стартира операция Защитен Орел, за да спре ракетния обстрел над своите територии от страна на екстремистите.

Министър-председател Бенямин Нетаняху заяви във вторник вечер, че Израел "няма избор" и ще засили своите операции.

"Хамас избра да продължи да се бие и ще плати цената за това свое решение. Когато огънят от ответната страна не спира, нашият отговор е огън", заяви той. 

Израелската армия заяви в сряда, че е изпратила предупредителни съобщения до жителите в Ивицата Газа да се евакуират от домовете си заради атаките. Силите за сигурност в крайбрежния анклав от своя страна убеждаваха хората да не се вслушвате в посланията на израелската армия и да ги отхвърли като психологическа война.

Вчера външният министър на Израел Авидгор Либерман се изказа за „пълното превземане на Ивицата Газа”.
След среща на правителството във вторник вечерта, Нетаняху каза, че военната операция ще продължи.

Днес палестинският президент Махмуд Абас ще обсъди с египетското ръководство в Кайро възможностите за прекратяване на огъня в Газа. Абас призова Хамас да приемат примирието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    1 1 Отговор
    е дано са пове4е