Last news in Fakti

22 Юли, 2014 15:57 970 0

ЕС изпраща мисия в Украйна

  • ес-
  • украйна

Външните министри на Европейския съюз (ЕС) одобриха изпращането на цивилна мисия в Украйна. Тя е натоварена с основната задача да помогне на властите в Киев да реформират сектора на гражданската сигурност, и най-вече полицията.

Отделеният в момента бюджет е разчетен за първата фаза, която ще продължи до ноември. За целта са осигурени близо 2,7 млн. евро.

„Мисията ще осигури стратегически съвет за развитие на ефективни, устойчиви и отговорни служби за сигурност, които допринасят за укрепване на върховенството на закона в Украйна, за благото на всички украински граждани", казва ръководителят на външната политика на ЕС Катрин Аштън.

Първоначално тя ще помогне за разработването на стратегия в сферата на сигурността и за извършването на реформи, координирани с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и с други международни партньори.

Продължаващата криза в проруските региони на Донецк и Луганск, и ширещата се корупция в администрацията поставят на дневен ред нуждата от реформи в сферата на сигурността и полицията.

Европейският съюз е разделен по въпроса за строгостта на санкциите. Великобритания е за налагане на тежки мерки върху цели сектори от икономиката на Русия. Очаква се британският първи дипломат да поиска забрана на износа на оборудване за руската отбранителна индустрия.

При обсъждането на санкциите ключова ще бъде позицията на Холандия, която загуби 193-а свои граждани в самолетната катастрофа. Паралелно на срещата в Москва ще се проведе извънредно заседание на Руския съвет за национална сигурност. Темата, която ще обсъждат, е териториалната цялост на Руската федерация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: