Last news in Fakti

22 Юли, 2014 20:48 1 276 0

Украйна доминира и днешната среща на външните министри на ЕС

  • украйна-
  • външни министри-
  • съвет-
  • среща

Съветът започна с минута мълчание в памет на близо тристате жертви от самолет МН 17

Украйна доминира и днешната среща на външните министри на ЕС - 1
Снимка: БТА

„Свалянето  на малайзийския самолет МН 17 промени профила на конфликта в Източна Украйна, придаде му глобално измерение и може да се превърне в повратна точка за развитието на ситуацията там“, посочи днес в изказването си на Съвет „Външни работи“ в Брюксел министър Кристиан Вигенин. Той се обяви за единен подход в рамките на ЕС и подчерта, че трудните решения, които имат своята цена и за страните-членки, трябва да се приемат солидарно, съобщиха от Външно министерство.

Съветът започна с минута мълчание в памет на близо тристате жертви от самолет МН 17. Това беше и  основната тема от дискусията на министрите по Украйна. Държавите членки бяха единодушни в солидарността си със страните, чиито граждани са били на борда на самолета. Бяха подчертани непосредствените мерки, които трябва да бъдат предприети: незабавен и сигурен достъп до мястото на катастрофата и околностите; безпрепятствено идентифициране и репатриране на телата и вещите на жертвите; запазване на мястото на трагичното събитие непокътнато и избягване преместването на всякакви обекти и предмети. Министрите се обединиха около необходимостта от пълно международно и независимо разследване и подвеждане на виновните лица под отговорност, включително и чрез сътрудничество от страна на Русия за оказване на натиск върху нелегалните въоръжени групи, прекратяване на трафика на оръжие през границата и др. Участниците в СВР взеха решение за ускоряване на работата по изпълнение на решенията от заключенията на Европейския съвет на 16 юли т.г. Бе потвърдена готовността Европейският съвет да наложи пакет от нови и значителни ограничителни мерки по отношение на Руската федерация в случай на липсата на пълно сътрудничество за изпълнение на поставените в заключенията на днешния СВР искания.

Европейските външни министри обсъдиха ситуацията по сигурността в Ирак и последиците за регионалната сигурност от разширяването на контролираните от терористичната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ територии. Потвърдена бе твърдата подкрепа на ЕС за единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак и бе отправен призив към иракските лидери за създаване на правителство на националното съгласие с участието на всички етнически и религиозни общности. ЕС е готов да окаже подкрепа на Ирак в борбата срещу тероризма, както и да продължи да оказва помощ за преодоляване на тежката хуманитарна криза в страната. 

Сред темите от дневния ред бе и сериозната ескалация на насилието в Израел и ивицата Газа. Съветът твърдо осъди обстрела с ракети от Хамас по територията на Израел. Признавайки правото за самозащита, министрите призоваха Израел да използва пропорционална сила, като гарантира защитата на цивилните граждани. Изразена бе дълбока загриженост от множеството невинни жертви, в т.ч. и деца, както и от бързо влошаващата се хуманитарна ситуация в ивицата Газа. Министрите приветстваха посредническите усилия на ООН, САЩ и Египет за постигане на споразумение за прекратяване на огъня. Съветът прие заключения по Близкоизточния мирен процес, с които потвърди желанието на ЕС да работи съвместно с други партньори за неговото възобновяване.   

След Съвет „Външни работи“ министър Кристиан Вигенин взе участие в петата Министерска среща по Източното партньорство, на която бе потвърдена подкрепата за суверенното право на всяка от страните-партньори сама да определя своето бъдеще.  Подписването на 27 юни 2014 г. на Споразуменията за асоцииране с Украйна, Молдова и Грузия открива нови възможности за задълбочаване на сътрудничеството на ЕС с тези държави. Разширяването на връзките с източните партньори се основава на взаимната изгода и не е насочено срещу трети страни.

Министър Вигенин информира, че процедурата по ратификация на трите споразумения е в ход и  очаква в близките дни Народното събрание да я осъществи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: