Last news in Fakti

23 Юли, 2014 12:19 2 310 2

Путин изпълни едно от исканията на Запада

  • боинг 777

За проруските сепаратисти достъпът до границата с Русия е от жизнено-важно значение. Това неведнъж отбеляза министърът на Донецката народна република Игор Стрелков

Руският президент Владимир Путин изпълни едно от двете основни искания на Запада. Той повлия на проруските сепаратисти да не пречат на международното разследване на свалянето на малайзийския боинг 777 над Донбас, отбеляза РБК дейли.

Второто условие – Кремъл да прекрати подкрепата си за двете непризнати републики, продължава да не е изпълнено.

Няколко дни бунтовниците не допускаха международните наблюдатели и поставяха условия на властите в Киев до неделя. В нощта срещу понеделник след телефонни разговори на Путин с лидерите на Франция, Холандия, Австралия, Великобритания и Германия той записа обръщение към сепаратистите, в което ги призова да допуснат международните наблюдатели до мястото на трагедията. След този призив на силния човек в Кремъл нещата започнаха да се развиват с мълниеносна бързина. Първо на официалните представители на Малайзия бяха предадени черните кутии от фаталния полет, а във вторник тленните останки на пасажерите пристигнаха със специалния влак с хладилни вагони в Харков, откъдето телата на загиналите ще отпътуват за Холандия, където ще бъде извършена съдебно-медицинската експертиза и тяхното разпознаване.

Западът в действителност иска от Русия не само достъп до разследване на причините за катастрофата, а да спре с подкрепата за сепаратистите. Като първа стъпка в тази насока е затварянето на границите, коментира политологът и главният редактор на „Русия в глобалната политика“ Фьодор Лукиянов.

На нарочно свиканото заседание на Съвета за сигурност Путин не засегна темата за затварянето на границите и прекратяване на военните доставки за сепаратистите. Той само коментира, че ако се изпълни това искане на Запада, това ще е картбланш за украинската власт да унищожи част от собствения си народ.

„Пред Русия едва ли не поставят ултиматум: или ни позволите тази част от населението, която етнически, културно и исторически близка към Русия да унищожим или ще ви наложим санкции“, заяви Путин.

Междувременно оръжейните доставки от Русия за сепаратистите продължават, обяви пред своя финландски колега Александър Стуб украинският президент Петро Порошенко.

На границата Русия е струпала групировка в размер от 41 хил. души, обяви секретарят на Съвета за национална сигурност Андрей Парубий. На 16 юли Червената армия беше струпала контингент в района от 12 000 души, показват данните от Пентагона, обявени от говорителя Стивън Уорън. От руското министерство отказват пред РБК коментар за изнесените данни.

За проруските сепаратисти достъпът до границата с Русия е от жизнено-важно значение. Това неведнъж отбеляза министърът на Донецката народна република Игор Стрелков.

По тази причина речта на Путин от вчерашното заседание на Съвета за национална сигурност на Русия, повтаря много от неговите тези изречени пред влиятелния Форум по въпросите на сигурността в Мюнхен от 10 февруари 2007 г.

Москва – 2014 г. 

Мюнхен -2007 г.

Русия, слава богу, не е включена в никакви съюзи. Това е също така до голяма степен гаранция за нашия суверенитет. Всяка страна, която влиза в съюзи, веднага дава част от своя суверенитет. И това не винаги е да отразява националните интереси на страната, но това е тяхно суверенно решение. Надяваме се, че нашите интереси ще се отчитат Концепцията за държавния суверенитет се обезцени. За това на дневен ред са така наречените „цветни революции“, но ако трябва да наричаме нещата с истинските им имена това са държавни преврати, провокирани и финансирани отвън.

Виждаме все по-голямo пренебрежение към основните принципи на международното право... САЩ са прекрачили своите национални граници по всякакъв начин: в икономиката, в политиката и в хуманитарната сфера - и се налагат над други народи. Е, кой се интересува от това? Кой се интересува от това? Това разбира се, е изключително опасно. И води до факта, че никой не се чувства в безопасност. Искам да подчертая това: никой не се чувства в безопасност! Защото никой не може да се скрие зад международното право като каменна стена.

Ние адекватно и съразмерно ще реагираме на приближаването на военната инфраструктура на НАТО до нашите граници. Няма да подминем без внимание и глобалната система за противоракетна отбрана и увеличаването на запасите от стратегическо неядрено високоточно оръжие.

Често ни казват, че системата ПРО е отбранителна система. Нито подобно – това е нападателна система, тя е част от отбраната на САЩ.

НАТО — това не е универсална организация за разлика от ООН. Той е преди всичко военно-политически блок. Это прежде всего военно-политический блок — военно-политически! И разбира се осигуряването на собствената сигурност – това е прерогатив на всяка суверенна държава. Ние с това не спорим.Моля, ние не възразяване. Но защо задължително трябва да придвижвате военната инфраструктура на Алианса към границите ни. Някой ще ни отговори ли?

Именно от гражданското общество ние очакване помощ за усъвършенстване на системата за държавно управление в сферата на националната политика. Но най-важното е възпитанието на младежите в духа на патриотизма и отговорност към съдбата на Родината...

Ние ще разчитаме на гражданското общество и няма да допуснем тази политика да се използва, за да „се навиват хайки“, както се казва...

Ние сме заинтересовани да развиваме гражданското общество в самата Русия, за да критикува власта, ругае, критикува, помага на властите да видят своите грешки и да коригират своята политика в интерес на хората. Ние сме безусловно заинтересовани и ние ще продължим да подкрепяме гражданското общество и неправителствените организации.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливые люди

    3 0 Отговор
    "На 16 юли ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ.....!!!???" - это кокой годь сейчась 1924й или 2014й ?!
    Аффтар похоже или плохо образован, или историю по комиксам изучал!
    ".....обяви секретарят на Съвета за национална сигурност Андрей Парубий..."
    Плохи дела у пиндосов с "доказательствами", если уже на таких откровенных дурачков как Парубий силаются.
  • 2 nakata88bg .

    3 0 Отговор
    пък то - нищо общо! Путин бил изпълнил едно от изканията! Путин и ДНР от самото начало искаха международно разследване! Порошенко е този, който продължи с ударите по ополченците! Дори когато при тях пристигнаха малазийски експерти! И отделно - ЧЕРВЕНА АРМИЯ??? ЧЕРВЕНА АРМИЯ??? какви са тия пропогандиски л..на?! що не наричате германия нацистка, а хамериканци - окупаторите на земята на индианците, тогава?!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания