23 Юли, 2014 16:11 2 420 4

Сепаратисти свалиха 2 украински самолета край Донецк

  • донецк-
  • свалиха-
  • 2 украински самолета-
  • малайзийския боинг-
  • сепаратистите-
  • украинската армия-
  • установка "бук"

Това е станало в близост до мястото на трагедията с малайзийския боинг

Сепаратисти свалиха 2 украински самолета край Донецк - 1
В района продължават ожесточените боеве между сепаратистите и украинската армия. Снимка: Синхуа/БТА

Украинските сепаратисти, които контролират част от територията на Донбас, обявиха, че са свалили два украински самолета СУ-25 в района на крушението на малайзийския боинг и поемат отговорност за тях, съобщиха „Интерфакс“ и УНИАН. Това е станало близо до населеното място Дмитровка, където самолетите са изпълнявали бойни задачи.

Според проруските опълченци, в гориста местност недалеч от местопроизшествието е намерен парашутът на един от пилотите, който е катапултирал. Самият летец обаче засега не е открит. По информация на Lifenews, и двата самолета са били унищожени от противозенитен ракетен комплекс (ПЗРК), но според ръководството на украинската армия тази версия все още предстои да бъде проверена. В щаба не изключват да са били свалени с установка „Бук“ или това да е направено от руска територия или от 20-километровата неутрална зона.

Курган Саур Могила, където самолетите са били свалени, се намира на около 25 км от село Грабово, до което на 17 юли крушение претърпя Боинг-777 на Malaysia Airlines. На следващия ден бе договорено създаването на 20-километрова зона на сигурност около Грабово, а украинският президент Петро Порошенко на 21 юли разпореди да се спрат военните действия в радиус от 40 км от мястото на катастрофата на лайнера.

На мястото на свалянето на самолетите работи специализирана група, съобщиха „Украинская правда“ и РИА „Новости“. В района продължават да се водят ожесточени сражения между армията и сепаратистите. Източници на последните междувременно са съобщили пред ИТАР-ТАСС, че са намерили още 16 тела на загинали пътници под фюзелажа (корпуса) на падналия малайзийски самолет.  

По-рано бе изказано предположение, че на мястото на трагедията може да има останки не само от телата на пътниците, но и на убити в хода на въоръжения конфликт. Сепаратистите говореха за по-стари трупове, открити в района на катастрофата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Andrey Velikov

    6 0 Отговор
    Правилното заглавие е Американски терористи свалиха два самолета !!!
  • 2 Вежливые люди

    4 0 Отговор
    "В щаба не изключват да са били свалени с установка "Бук"...."
    Пьяный Стрелков валялся "пьяним в хлам", а кнопку "пуск" нажал личный медведь Путина, заглянувший в Саур Могиле, на атомном "Запорожце" в поисках самогона для хозяина! Иначе не губопожатно же!
    Слава Бандеростану! Единая Крайна - для Pussy Riot! Так Пэрэможем!
  • 3 Шиничи Ясуко

    0 0 Отговор
    http://www.youtube.com/watch?v=lPQe8q3jZiw
  • 4 Десислава Димитрова

    1 6 Отговор
    самолетите свалени от сепаратистите са точно там където е свален и пътничиския самолет,явно за това са виновни украинците,щото са пилотирали самолетите си в зона където минават и пътнически такива,което е накарало руските диверсанти неволно да сгрешат ,след поредната сутрешна,обедна и вечерна порции водка.
Новини по държави: