Last news in Fakti

24 Юли, 2014 18:32 1 737 3

И украинският премиер Яценюк хвърли оставка (обновена)

  • премиер-
  • украйна-
  • арсений яценюк-
  • оставка

Причината е разпадането на коалицията Европейски избор в парламента на страната

И украинският премиер Яценюк хвърли оставка (обновена) - 1
Арсений Яценюк

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк обяви на днешното заседание на Върховната рада (Народното събрание на страната), че подава оставка. Той поясни, че се оттегля от поста глава на правителството заради разпада на коалицията „Европейски избор“ в парламента, съобщиха УНИАН и NEWSru.ua.

"Заявявам оставката си във връзка с разпадането на коалицията и блокирането на правителствените законопроекти“, каза той, отбелязвайки, че в тази ситуация за министър-председателя има два варианта.

Първият е да започне консултации за формирането на нова коалиция, при което би му се наложило да включи в нея комунистите и защитниците на засилването на самостоятелността на регионите. „Не бих направил това при никакви обстоятелства“, категоричен бе политикът.

Вторият е да обяви оставката си. „В този случай, ако няма нова коалиция, а действащата коалиция в парламентарно-президентската република се е разпаднала, правителството и премиерът са длъжни да подадат оставка“, подчерта той.

Блокирането на законопроекти се отнася и за актуализацията на бюджета и реформирането на държавната енергийна компания "Нафтогаз".

Оставката на главата на правителството автоматично означава и оставка на целия кабинет. Министрите трябва да продължат да изпълняват задълженията си до образуването на нова коалиция, най-вероятно в новоизбрана Върховна рада.

Арсений Яценюк, известен като съратник на Юлия Тимошенко в нейната партия "Баткивщина" ("Отечество"),  оглави правителството на страната на 27 февруари тази година. След като той обяви оттеглянето си, говорителят на парламента Александър Турчинов предложи на депутатите да започнат консултации, за да внесат кандидатура на технически (служебен) министър-председател. 

Ако в срок от 30 дни не се сформира нова коалиция, по-нататък предстои парламентът да бъде разпуснат от президента Порошенко и да се обявят нови предсрочни парламентарни избори. Според прогнозите, вотът може да се състои на 26 октомври.

Разпадът на управляващата коалиция настъпи, след като на днешното правителствено заседание за излизането си от блока обявиха фракциите "Свобода" на Олег Тягнибок и "УДАР" на Виталий Кличко, както и 15 други депутати извън тези фракции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрисофор Карамфилов

    5 0 Отговор
    Идва зима.
  • 2 Али Бабата

    5 0 Отговор
    А ето и причината Яйценюк да подаде оставка:

    Яценюк заяви, че е недопустимо парламентът да не одобри законопроектите, насочени към социалната помощ за украинската армия, милицията, учителите, а също да отхвърли законопроекта, разрешаващ на правителството ДА ПРОДАДЕ НА САЩ И ЕС ДО 49% ОТ ГАЗОПРЕНОСНАТА СИСТЕМА НА СТРАНАТА. ..................Повече за оставката на Яйценюк: http://www.segabg.com/article.php?id=709299
  • 3 nakata88bg .

    5 0 Отговор
    парите свършват до 1 август, газ няма, войната продължава, икономика е срината.... време е за златни парашути
Новини по държави: