25 Юли, 2014 10:20 718 0

ИКАО свиква международна среща за сигурността на полетите

  • икао-
  • международна среща-
  • сигурността-
  • полетите-
  • авиокатастрофи-
  • донецк

Трите скорошни авиокатастрофи, взели много жертви, предизвикаха необходимостта от подобен форум

ИКАО свиква международна среща за сигурността на полетите - 1
Част от круширалия в Тайван самолет. Снимка: АП/БТА

Международната организация за гражданска авиация към ООН свиква идната седмица в Монреал интернационална среща по въпросите на въздушната сигурност след падането на малайзийския самолет над Източна Украйна, авиокатастрофата в Тайван и вчерашното изчезване на алжирски самолет над Африка, съобщиха „Ройтерс“ и „Бизнес Инсайдър“.

В срещата ще участват още Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), представляваща авиокомпаниите, Организацията за гражданско аеронавигационно обслужване (CANSO) и Международният съвет на летищата (ACI) и др., като ще се дискутира ролята на всяка една от организациите във въздушното пространство над рискови територии.

Такъв форум би бил необичаен, тъй като ИКАО няма оперативни функции и не би могла да отваря и затваря въздушни трасета, нито да предупреждава превозвачите да избягват конфликтни зони. Но след взелия 298 жертви инцидент край Донецк някои големи имена от бизнеса настояха организацията да се ангажира с по-сериозна роля и да издава бюлетин за опасностите.

Говорителят на Международната организация за гражданска авиация Антъни Филбин е заявил, че утре очаква официално потвърждение за провеждането на срещата на 29 юли (вторник). От IATA в Женева засега не са коментирали.

Тим Кларк, президент на една от най-големите авиокомпании – дубайската „Емира“, заяви пред Си Ен Ен, че самолетната индустрия трябва да си направи равносметка за нарастващите заради регионалните конфликти рискове и се запита дали всички авиолинии, особено тези от по-малки държави, получават в еднаква степен предварителна информация за възможните заплахи, като изрази надежда на конференцията да се наблегне на спазването на международните стандарти в това отношение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: