Last news in Fakti

25 Юли, 2014 13:08 1 326 1

Новият временен премиер на Украйна се казва Владимир Гройсман

  • арсений яценюк-
  • владимир гройсман-
  • премиер-
  • украйна-
  • оставка

Писмено заявление за оставка на премиера Арсений Яценюк до 12.30 ч. местно време не е постъпило във Върховната рада

Новият временен премиер на Украйна се казва Владимир Гройсман - 1
Новият временен премиер на Украйна Владимир (Володимир) Гройсман. Снимка: АП/БТА

Президентът на Украйна Петро Порошенко предложи на парламента на страната без отлагане да разгледа въпроса за оставката на Арсений Яценюк от премиерския пост. Това се казва в официално писмо на държавния глава до говорителя на Върховната рада Александър Турчинов, съобщи РИА „Новости“, позовавайки се на президентската пресслужба.

Порошенко настоява още днес, 25 юли, Върховната рада да гласува вот на доверие на кабинета, тъй като според държавния глава разпадането на управляващата коалиция в парламента не е правно основание за оставка на правителството. „Като президент аз оценявам положително антикризисните усилия на сегашния кабинет. Разбирам, че той работи в извънредно сложни условия, с каквито досега не се е сблъсквало никое друго правителство. Разчитам на това, че горещите емоции ще утихнат и връх ще вземат хладният разум и чувството за отговорност, вследствие на което министрите от кабинета ще продължат своята работа“, заявява в писмото си президентът.

На официалния си сайт правителството на Украйна публикува подписаното от премиера  Арсений Яценюк назначение на вицепремиера Владимир Гройсман (министър на регионалното развитие, строителството и жилищно-комуналното стопанство) за временно изпълняващ задълженията на глава на кабинета. Експерти и медии гадаят дали обявеното намерение за оставка е спонтанно решение на Яценюк под въздействие на емоциите, свързани с огромните трудности пред страната, или е първа крачка във внимателно обмислен план за укрепване на едноличната власт на президента Петро Порошенко.

Междувременно обаче се е изяснило, че писмено заявление за оставка на премиера Яценюк до момента не е постъпило в парламента, съобщава „Интерфакс“, цитирайки зам.-председателя на Радата Руслан Кошулинский. "Технически това заявление още не е постъпило във Върховната рада. Ние го очакваме и веднага щом постъпи, в съответните срокове ще го разгледаме“, заяви той на днешното заседание на парламента.

Според закона в страната оставката на премиера трябва да бъде утвърдена от парламента не по-късно от 10 дни след постъпването на заявлението за оставка.

В Радата от фракциите „УДАР“ и „Свобода“ се съмняват, че оставката на Яценюк ще бъде приета от депутатите. От партия „Баткивщина" пък заявяват, че ще подкрепят своя бивш съпартиец, ако е взел това политическо решение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    1 8 Отговор
    продължават диаметрално противоположните действия с твърденията на сепаратистите .те постоянно обясняват, че бандеровците от киев са убиици на мирни жители,но почнаха да се появяват масови гробове на мирни жители избити от тях.демек крадеца отново вика дръжте крадеца!
    http://www.webcafe.bg/id_1166620178
Новини по държави: