Last news in Fakti

25 Юли, 2014 22:00 946 0

Отново сражения избухнаха в Южен Судан

  • южен судан-
  • боеве

Съединените щати осъдиха нападението и призоваха и двете страни да се сложи край на взаимните атаки

Правителствените войски в Южен Судан са успели да си върнат контрола на стратегическия град Насир, съобщи арабската редакция на Би Би Си.

Медията се позовава на съобщение от мисията на ООН в Южен Судан. Нейни представители са станали свидетели на най-тежките сблъсъци от сключването на примирието през месец май.

Съединените щати осъдиха нападението и призоваха и двете страни да се сложи край на взаимните атаки „незабавно”, както и да се подчинят на контрола на Организацията на Източна Африка - IGAD.

Очаква се тя да започне нов кръг от диалога следващата седмица, в опит да сложи край на конфликта.

Хуманитарните организации предупреждават, че продължаването на сраженията води до глад сред населението.

Над един милион души избягаха от домовете си, откакто през миналия декември избухнаха боевете между силите, подкрепящи сегашния президент Салва Киир, и войниците, верни на уволнения му вицепрезидент Риек Мачар.

Десетки хиляди хора загинаха и още толкова потърсиха убежище от насилието в бази на ООН в цял Южен Судан - страна с размерите на Франция, която стана независима през 2011 г., след като се отцепи от северния си съсед Судан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА