Last news in Fakti

26 Юли, 2014 07:49 1 313 0

Хамас и Израел започнаха 12 часово хуманитарно примирие (обновена)

  • газа-
  • израел-
  • хамас

Израелският кабинет е отхвърлил предложението, направено в петък в Кайро от държавния секретар на САЩ Джон Кери

Израел и палестинското екстремистко движение Хамас започнаха 12-часово хуманитарно примирие, което официално влезе в сила в 08:00 часа местно време.

По време на краткото примирие Израел заяви, че ще продължи да "локализира и неутрализира" тунели, използвани от въоръжените бойци на „Хамас“, а армията ще „реагира, ако терористите изберат да използват това време, за да нападнат личния състав на израелските сили за отбрана или да стрелят по цивилни израелци", допълни говорител на израелската армия.

Израелската армия все пак предупреди, че гражданите на Газа, които са били помолени да напуснат домовете си, трябва да се въздържат от завръщане. Въпреки това властите в Газа съобщават, че палестинци са видени по улиците в опит да достигнат домовете си, намиращи се в сериозно засегнати области.

Хамас се е съгласил на хуманитарното примирие тази събота, предаде арабската редакция на Би Би Си.

Продължаващата трета седмица военна операция е отнела живота на 846 палестинци и 37 евреи. В момента противоречиви са данните за ранените.

Хуманитарното примирие ще продължи до осем часа вечерта, обяви Сами абу Зухри.

Израелският кабинет е отхвърлил предложението, направено в петък в Кайро от държавния секретар на САЩ Джон Кери. То включва прекратяване на огъня и налагане на хуманитарно примирие за една седмица.

Израел е поискал корекции, които да дадат гаранции, че Хамас ще спазва спирането на огъня. От радикалното ислямистко движение до момента не са коментирали предложението на Джон Кери.

Здравните власти от Ивицата Газа обявиха, че за 18 дни военна кампания са убити повече от 870 палестинци, а ранените са най-малко 5742 души.

От началото на конфликта, който започна на 8 юли са загинали и 38 израелци . 

В Париж се събират външните министри на САЩ, Турция и Катар, които ще обсъдят следващите стъпки за постигане на постоянно споразумение за прекратяване на огъня между Израел и Хамас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА