Last news in Fakti

28 Юли, 2014 10:55 1 248 0

Обама и папата поискаха мир в Газа - Видео (Обновена в 16:45)

  • папа-
  • газа-
  • израел-
  • обама

Държавният секретар Джон Кери още в петък предложи примирие между Израел и радикалното ислямистко, подкрепяно от Израел, движение - Хамас. Неговите предложения обаче бяха отхвърлени от двете враждуващи страни

Обама и папата поискаха мир в Газа - Видео (Обновена в 16:45) - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът Барак Обама призова Израел да спре офанзивата в Газа незабавно, след като нови данни показват, че 218 палестински деца са били убити по време на конфликта досега, съобщава АП.

В телефонен разговор с Бенямин Нетаняху Обама е посочил недвусмислено, че е необходимо да се прекрати огъня.

Президентът ясно очерта стратегическата необходимост от налагането на незабавно и безусловно хуманитарно спиране на огъня, което да сложи край на насилието, посочиха в изявление от Белия дом.

Държавният секретар Джон Кери още в петък предложи примирие между Израел и радикалното ислямистко,  подкрепяно от Израел, движение - Хамас. Неговите предложения обаче бяха отхвърлени от двете враждуващи страни.

Въпреки провала на тези усилия и отправените към Джон Кери саркастични критики от израелски официални лица, намесата на Обама и телефонният му разговор с Нетаняху показва, че САЩ ще продължи с дипломатическия натиск за прекратяване на огъня.

Папа Франциск I също използва своя морален авторитет, за да апелира за край на конфликта в името на децата на света.

„Спрете, моля Ви, спрете! Умолявам ви с цялото си сърце," каза светият отец пред поклонници във Ватикана.

„Мисля за децата, които са ограбени от надеждата за по-достоен живот, от бъдеще. За мъртвите деца, ранените деца, осакатените деца, сираците, децата, чийто играчки са разрушенията от  войната. Децата, които не знаят как да се усмихват ", каза папата.

Неговото папско обръщение съвпадна с излизането на нови данни от Организацията на ООН за децата (Unicef), че 218 деца, някои на три месеца, са загинали при ударите в Газа. 21% от убитите палестинци са деца, а други 1 516 са били ранени, уточниха от Unicef.

В неделя броят на убитите палестинци се увеличи до 1058 души след като 147 трупа бяха открити в руините на разрушените къщи. От своя страна Израел обяви за още един убит войник. По този начин от началото на военната кампания са убити 43 войника.

Трима цивилни са били убити в Израел с ракети, изстреляни от Газа.

Съветът за сигурност на ООН на свое извънредно заседание прие декларация, в която призовава за незабавно и безусловно прекратяване на огъня по хуманитарни причини в ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс.

Прекратяването на огъня трябва да съвпадне с мюсюлманския празник Рамазан байрам, който започва днес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА