Last news in Fakti

28 Юли, 2014 14:36 1 548 2

Кървави сблъсъци в Триполи и Бенгази

  • либия-
  • петрол-
  • боеве-
  • кръв-
  • жертви

Властите разпоредиха евакуация в радиус на 5 км. от петролния терминал, но това е трудно осъществимо заради водените в района непрекъснати сражения

Кръвопролитните боеве в Либия продължават. В последните седмици те все по-често се концентрират върху завземане на контрол над стратегически рафинерии, петролни бази, находища и пристанища, съобщава арабската редакция на Би Би Си.

През последните дни бунтовници и проправителствени сили се борят за контрола над стратегически важната петролна база в покрайнините на столицата Триполи. Боевете предизвикаха пожар в съоръжението. Това застрашава доставките с гориво за града, защото в петролната база се съхраняват 6,6 млн. литра гориво. Тя се намира на пътя, водещ до летището в Триполи, където сблъсъци се провеждат в продължение на повече от две седмици.

Говорителят на компания "Брега", която стопаниства съоръжението - Саид Мохамед Харири, предупреди, че ако разпространението на огъня  продължи към близки резервоари може да доведе до катастрофа в район от пет км. в диаметър. Властите смятат, че пожарът може да доведе до екологична катастрофа.

Той призова либийското правителство за незабавно прекратяване на огъня в региона, за да се даде възможност на противопожарните екипи да си свърши работата.

От своя страна централната власт поиска международна помощ в гасенето на огъня. Властите разпоредиха евакуация в радиус на 5 км. от петролния терминал, но това е трудно осъществимо заради водените в района непрекъснати сражения.

Сблъсъците доведоха до смъртта на около 100 души и ранявайки повече от 400 досега.

Продължават ожесточените сражения и в ключовия източен град Бенгази. Най-малко 38 души са загинали в боевете между лоялните на правителството части и ислямистките милиции.

В неделя Франция и Германия се присъединиха към САЩ и Великобритания, които посъветваха своите съграждани да напуснат незабавно Либия. Това става след като ООН и Турция обявиха, че те изтеглят своите сътрудници от Либия заради ескалацията на насилието в региона. Либийски правителствени източници открито признаха, че страната може да изпадне в колапс, ако боевете за летището на Триполи продължат.

Експерти по сигурността признават, че неспособността на властта да разоръжи милициите, които активно участваха в свалянето от власт на полковник Муамар Кадафи през 2011 г., стои в основата на днешната несигурност в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    7 0 Отговор
    Както в Ирак, Египет или Сирия така и в Либия: Демократите от Франция, Германия, САЩ и Великобритания така им "вкараха" демокрацията на тези държави (или по скоро страни) че скоро няма да чуем за мир там.
  • 2 Вежливые люди

    4 0 Отговор
    Это путинские бесы рушат целостность страны, это козни сатаны!
    Этот Путин злой тиран, это все кремлевский план!