Last news in Fakti

28 Юли, 2014 17:08 3 006 0

Украйна въвежда военен данък

  • украйна-
  • донецк-
  • боинг 777-
  • сражения

Освен това за възстановяване на източните части на страната се планират да се отделят 3,3 млрд гривни

Украйна въвежда военен данък - 1
Снимка: АП/БТА

До края на годината в Укрйана ще бъде въведен военен данък за физически лица за размер на 1,5% от заплатата. Това съобщи на брифинг премиерът в оставка Арсений Яценюк. Освен това Униан уточнява, че правителството предлага да се отдели допълнително финансиране за въоръжените сили в размер на 9,1 млрд. гривни ($760 млн).

Освен това за възстановяване на източните части на страната се планират да се отделят 3,3 млрд гривни ($275 млн).

„Тези пари ще се използват за възстановяване на унищожената инфраструктура. Други около 1 млрд гривни ($83 млн.) ще се използват за социално-икономическото развитие на други региони“, обяви премиерът.

Украинската армия с тежки боеве се придвижва напред до мястото, където преди дни се разби сваления боинг 777 на Малайзия еърлайнс.

Под контрола на проправителствените сили са градовете Шахтьорск, Торез и Лутугин. Проруските сепаратисти са изтласкани от стратегическото възвишение Саур Могила, съобщиха от украинския съвет за национална отбрана.

От средата на април до 26 юли в хода на въоръжения конфликт в Източна Украйна са загинали 1129 мирни жители. Това се посочва в специален доклад на Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека, цитиран от РИА Новости.

Mиналата седмица Червеният кръст официално обяви, че Украйна се намира в състояние на гражданска война. Чрез тази класификация страните в конфликта носят наказателна отговорност за военни престъпления.

От своя страна украинските власти обявиха, че от средата на април 721 души са били похитени от въоръжените групировки в източна Украйна, като съдбата на 375 души остава неизвестна.

Свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии в Украйна може да се сравни с военно престъпление, заявиха от ООН.

Украинският президент Петро Порошенко отправи призив за спиране на огъня в зоната, в която би трябвало да работят без проблеми допълнителни международни екипи от разследващи катастрофата на самолета. В неделя те не успяха да достигнат до целта си, която се намира в район, контролиран от сепаратистите.

САЩ представиха сателитни снимки, които показват артилерийски обстрел срещу украински военни части от руска територия. Снимките са направени между сряда и събота, посочиха от Белия дом.

В телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров американският държавен секретар Джон Кери е призовал да бъде спрян притокът на тежки оръжия за сепаратистите, както и огънят от Русия към Украйна. От своя страна Лавров е призовал Кери да нареди на подчинените си да не пречат на ОССЕ да върши работата си в Украйна.

Лавров призова на пресконференция за мирно уреждане на конфликта в Украйна, както и за разследване на самолетната катастрофа под егидата на ООН.

Руският външен министър съобщи, че в близките дни очаква наблюдатели от ОССЕ да преминат два гранични пункта. Според него това ще разсее подозренията, че оттам се прехвърлят оръжия в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: