29 Юли, 2014 15:33 3 508 7

Турция забранява на жените да се смеят публично

  • турция-
  • усмивки-
  • смях-
  • забрана-
  • бюлент арънч

Вицепремиерът Бюлент Арънч твърди, че женският смях изправя обществото пред морален упадък

Обществото в Турция е пред морален разпад. И мъжете, но главно жените трябва да бъдат сдържани, да са верни на съпрузите си и да избягват смях на публично място. Това заяви турският вицепремиер Бюлент Арънч, пише в. "Заман". Изявлението му, от понеделник събра  огромен брой коментари и критики.

Според вицепремиера турското общество е изправено пред морален разпад. „Сдържаността е от критично значение. Тя е предимство за една жена. Мъжът също е длъжен да я притежава. Той няма да е женкар, той ще остане верен на своята съпруга. А жената ще познава своя махрам и немахрам (родственик, женитбата за когото е забранена – бел. ред.)", заяви той във връзка с ислямската категоризация – кой с кого може да сключи брак. "Жената няма да се смее пред всички и няма да покаже своята привлекателност", заяви Арънч, които е и говорил на правителството.

Според него някои телевизионни предавания, които причиняват "секс пристрастяване" сред тийнейджърите, както и лесният достъп до вредни сайтове, са основната причина за моралното разложение в обществото. Него пък Арънч обвини за тревожното нарастване на случаите на насилие срещу жени.

Забележките на Арънч предизвикаха вълна от реакции, преди всичко на възмущение, в социалните мрежи. Интернет потребителите започнаха да критикуват "все по-явната намеса" на турските управляващи в сферата на личния живот.

"Спрете да ни давате урок по морал, вместо това дайте отчет за парите, които откраднахте", е написал интернет потребител в Twitter, намеквайки за подозренията за корупция, които засягат от декември насам премиера Реджеп Тайип Ердоган и неговото обкръжение. "Мога само да избухна в смях пред този урок по морал", пише друг потребител.

Изказването на вицепремиера, който по-рано даваше съвети за целомъдрен живот, както се постановява в Корана, срещна реакция и от страна на кандидата в президентските избори Екмеледин Ихсаноглу.

Ихсаноглу, който е кандидат на Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие в президентските избори на 10 август, заяви в коментар в Twitter: "Ние наистина имаме нужда да чуваме веселия смях на жените".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Николай Стоянов

    3 0 Отговор
    С това управление Турция никога няма да я приемат в ЕС.
  • 2 Ники Николов

    4 0 Отговор
    само така и джихад докрай
  • 3 Agent

    2 0 Отговор
    Голям страх ги гони от жените ....
  • 4 alanko

    1 0 Отговор
    ужас сега сме 21 век а не по време на Османската империя
  • 5 Петя Червенкова

    0 0 Отговор
    приумица на група откачени старчетa

    Коментиран от #6

  • 6 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петя Червенкова":

    Напротив, при тях работата е сериозна...
  • 7 Асен Асенов

    1 0 Отговор
    Що не си врътнат една масова оргия, без да се усмихват разбира се!
Новини по държави: