Last news in Fakti

30 Юли, 2014 13:46 1 882 1

Ислямисти превзеха база на спецчастите в Бенгази

  • либия-
  • сражения

През последните дни бунтовници и проправителствени сили се борят за контрола над стратегически важната петролна база в покрайнините на столицата Триполи

Ислямистите в Либия превзеха стратегическа военна на база на специалните сили в Бенгази, съобщава арабската редакция на Би Би Си.

Съоръжението е паднало след няколкодневни тежки боеве.

„Ние се оттеглихме след тежки боеве“, потвърди пред медиите офицерът от специалните части Фадел ал Хаси.

Междувременно Италия предложи на властите в Триполи помощ в потушаването на огъня на петролната база, която се намира в покрайнините на столицата.

През последните дни бунтовници и проправителствени сили се борят за контрола над стратегически важната петролна база в покрайнините на столицата Триполи. Боевете предизвикаха пожар в съоръжението. Това застрашава доставките с гориво за града, защото в петролната база се съхраняват 6,6 млн. литра гориво. Тя се намира на пътя, водещ до летището в Триполи, където сблъсъци се провеждат в продължение на повече от две седмици.

Говорителят на компания "Брега", която стопаниства съоръжението - Саид Мохамед Харири, предупреди, че ако разпространението на огъня продължи към близки резервоари може да доведе до катастрофа в район от пет км. в диаметър. Властите смятат, че пожарът може да доведе до екологична катастрофа.

През последните месеци ситуацията със сигурността в Либия силно се влоши. Активизираха се ислямистки групировки, в чиито ръце се намира сериозен оръжеен арсенал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трезво мислещ

    2 0 Отговор
    Ей това е американската демокрация и послествията от арабската пролет,но най-важното е да върви оръжейния алъш вериш иначе закъде е Америка.Пълен разкол.