Last news in Fakti

31 Юли, 2014 14:35 927 0

Върховната Рада отхвърли оставката на премиера Яценюк

  • върховната рада-
  • яценюк-
  • украйна-
  • парламент-
  • оставка-
  • арсений яценюк

Недоверие към премиера изразиха само 16 депутати

Върховната Рада отхвърли оставката на премиера Яценюк - 1
Снимка АП/БТА

Парламентът на Украйна днес отхвърли с огромно мнозинство оставката на министър-председателя Арсений Яценюк, след като прие поисканите от него законодателни мерки, съобщава ИТАР-ТАСС.

Яценюк получи овации от депутатите след вота, който бе излъчен пряко по националната телевизия.

"За" оставката гласуваха само 16 депутати. Тя бе отхвърлена със 109 гласа, предаде ИТАР-ТАСС.

Парламентът прие поправките в бюджета, които бяха поискани от правителството за увеличване финансирането на армията и за да се запази споразумението за финансова помощ с Международния валутен фонд.

Факти.бг припомня, че Яценюк изрази намерението да напусне поста министър-председател на 24 юли и още тогава подаде оставката си. Това решение той взе след като депутатите от Радата обявиха разпадането на управляващата коалиция и блокираха правителствените законопроекти.  

Говорителят на парламента Олександър Турчинов тогава обяви разпадането на коалицията "европейски избор", след като партията на Виталий Кличко и тази на  Олег Тиагнибога обявиха оттеглянето си от парламентарното мнозинство.

Яценюк още тогава подписа указ за назначаването на нов министър-председател. Той се спря върху Владимир Гройсман - министър на регионалното развитие, строителството и жилищно-комуналното стопанство за временен изпълняващ дейността на премиер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: