Last news in Fakti

1 Август, 2014 11:19 5 091 17

Санкциите на Запада и гордостта на Путин

  • русия-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • банки-
  • лукойл

В Лукойл заговориха за изтегляне от Източна Европа и концентриране в Русия

Санкциите на Запада и гордостта на Путин - 1
Снимки: АП/БТА

Обявените през последните дни координирани санкции на Европейския съюз и САЩ срещу Русия засягат гордостта на президента Владимир Путин – енергетиката и военно-промишления комплекс.

Това коментират световните медии. Президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов призна пред Ройтерс, че санкции ще имат негативно влияние върху компанията.

Санкциите влияят на цялата страна.

Ние сме руска компания. Санкциите ще повлияят на нас по същия начин както и на останалите“, отбеляза топмениджърът.

Той не изключи възможността и от преразглеждане на инвестиционната програма на енергийния гигант. „Фактът, че достъпът ни до финансовите пазари ще бъде ограничен, това ще увеличи нашите разходи и може да намали планираните инвестиции“, отбеляза Вагит Алекперов.

Той не пропусна да намекне, че компанията има намерение да се раздели със свои активи в Източна Европа, за да се концентрира върху Русия. Става дума Украйна, Унгария, Румъния и България.

Според Ройтерс през 2014 г. „Лукойл“ планира инвестиции по света в размер на $20 млрд.

Междувременно „Лукойл“ продава своите бензиностанции в Украйна. Купувач е австрийската AMIC Energy Management GmbH. Това става ясно от прессъобщение от „Лукойл“. Преговорите са се провели по инициатива на австрийската страна.

„Продажбата на мрежата от бензиностанции и петролни бази на австрийската AMIC ще позволи на „Лукойл“ да оптимизира структурата си и присъствието си в Източна Европа, което има голяма значение за повишаване на ефективността на нашия бизнес“, заявява вицепрезидентът на „Лукойл“ Вадим Воробьов.

„„Лукойл-Украйна“ влиза в петицата в Украйна

по бензиностанции и реализирано гориво и нейната покупка е стратегическа стъпка за укрепване ма инвестиционния портфейл на AMIC в Централна и Източна Европа. Аз искам да изкажа искрена признателност на нашите партньори за готовността им да подкрепят сделката“, отбеляза в специално изявление до медиите за управляващият директор на AMIC Energy Management GmbH д-р Гюнтер Майер.

На 29 юли се появиха информации, че членове на „Десен сектор“ са блокирали бензиностанции на „Лукойл“ в Украйна с искането за безплатно гориво за нуждите на украинската армия. Протестите преминаха в искане за закриването на представителството на „Лукойл“ в Украйна. Силите на реда не се намесиха с мотива, че гражданите имат право да изразяват своето мнение, отбелязва РБК.

Освен това Евросъюзът въведе лицензионен режим за износа на стоки и технологии с двойно предназначение за петролната промишленост.

Допълнително примката затегнаха и от S&P и Dow Jones.

Двете рейтингови агенции обявиха, че са готови да изключват руските компании от своите индекси.

Управляващият директор на Arbat Capital Алексей Голубович е съгласен, че ако индексите бъдат преразгледани, това ще доведе до падане на цените на руските компании. Алексей Голубович отбеляза, че сериозен удар ще понесат тези руски компании, които са търсели крупни инвеститори, защото те могат да се уплашат и да започнат панически да разпродават притежаваните от тях книжа. Заплашени са компании като „Норникел“ и „Магнита“.

ЕС удари ключови руски банки като Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Внешэкономбанк, Росселхозбанк.

Санкциите на Общността засягат и „Алмаз-Антей“, който произвежда гордостта на руската военна промишленост- зенитно-ракетен комплекс С-500. Анализаторите вече обявиха, че зенитен комплекс, производен от „Алмаз-Антей“, е свалил боинг 777 на "Малайзия еърлайнс" над Източна Украйна.

Никой не може да предскаже със сигурност

дали санкциите срещу Русия ще окажат желаното въздействие и ще принудят руския президент да отстъпи, отбелязва „Дойче веле“. Във всеки случай процесът ще бъде дълъг. Руската икономика ще пострада. Възможно е да последва рецесия.

Но руският президент Владимир Путин сигурно ще издържи по-дълго, отколкото би се искало на Запада. По всичко личи, че руското население стои твърдо зад своя президент. Дали обаче и олигарсите ще продължат да го подкрепят, когато видят как богатствата им започват да се стопяват?

ЕС пропусна обаче да каже на своите граждани, че санкциите ще засегнат и тях.

В най-лошия случай, притиснатият в ъгъла руски президент би могъл да ограничи руските енергийни доставки за Европа, отбелязва „Дойче веле“.

Странно, че в оповестяването на решението държавните и правителствени ръководители останаха тъй пестеливи на думи: никаква официална декларация пред телевизионните камери, нищо такова. ЕС организира извънредни срещи на върха за щяло и нещяло, но не и за тази открита политическа атака срещу Москва. Едва ли европейската политика може да бъде "продавана" по-зле.

Списание „Шпигел” се позовава на информациите на разузнаването, според които

могъщите руски олигарси са се подплашили за своя бизнес,

за вилите си по Лазурния бряг и за своите милиарди, паркирани в западни банкови сметки. Дали пък олигарсите няма да принудят Путин към политически завой? Възможно ли е да му направят пуч и да го свалят, както през 1964 година беше отстранен тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов?

Само наивни хора могат да очакват такова развитие на събитията. Путин изгражда своята властова пирамида вече над десет години. На всички ключови позиции вече са настанени негови хора. Така е и в икономическата сфера. Както политиците, така и олигарсите добре знаят, че рискуват живота си, ако надигнат глава срещу Путин и неговото обкръжение, припомня Дойче веле.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    8 0 Отговор
    Значиии, Русия ще пострада, ЕС също..., е питам се кой ли има интерес това да става?

    Коментиран от #2, #6, #12

  • 2 Десислава Димитрова

    3 13 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    путин има интерес .тои се окопа на върха на русия унищожи политическите партии там,а сега си намира и враг за да се капсулира и задържи на власт заедно със структурите на кгб.

    Коментиран от #3, #5, #16

  • 3 nakata88bg .

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Десислава Димитрова":

    Путин има интерес да навреди на руската икономика, която лично той възражда последните 15 години?! Гениааааално!!! слушам и не вЕрвам на очите си!!! колко партии има в Русия? каква структура на кгб?! ФСБ ли имаш предвид? че те винаги ще са част от властта! ФСБ е "Федеральная Служба Безопасности" се пак!
  • 4 PROFESIONALISTA

    7 1 Отговор
    Статията представлява едни разсъждения на напълно неграмотен и неинформиран писач, взаимствал от тук от там по нещичко и навързал нещата напълно бездарно. Путин го боли чепа за санкциите срещу Русия.
  • 5 PROFESIONALISTA

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Десислава Димитрова":

    ти пък си едно невежо моиченце, което подслушва разговорите на големите чичковци без да разбира нищо от тях, и интерпретира по своя наивен начин нещата.

    Коментиран от #11

  • 6 Бате Цецо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    Разбира се от цялата игра имат интерес единствено САЩ. Те предизвикаха кризата в Украйна и те имат интерес от икономическа и политическа дестабилизация на Русия, а защо не и на Европа, а самата тя - Европа покорно слуша и изпълнява "приятелските" съвети на САЩ.
    Мен не ме интересува чак толкова бъдещето на Русия, но вече е ясно че потърпевша от цялата игра ще е и БГ икономиката. Колко точно незнам за сега, но дано да не е повече от колкото можем да понесем.
  • 7 Ростислав Драгостинов

    1 6 Отговор
    Ей, да може и Лукойл да се махне, няма да е зле. Но се съмнявам. Откак Костов ни насади на това паче яйце няма спасение.

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ростислав Драгостинов":

    Лукойл какво ти пречи...
  • 9 Хрисофор Карамфилов

    4 0 Отговор
    Срещу Русия никои не е постигнал нищо използваѝки сила и натиск.А които опитаха ,много вече плакаха.Наѝ големите успехи постигнати от западната дипломация,са били тогава когато е имало процес на разведряване,показване на добронамереност,чести срещи , и в чисто приятелски разговор,нещо ако може да се излъжат руснаците.Това време наѝ добре отразяват Горбачов Реигън и Тачър.Тогава СССР направи редица отстъпки срещу това НАТО да не приближава към границите на Русия.Това казва сега Горбачов,че просто е бил измамен.Сега Русия ще вдигне цената на газа,като ответна мярка, пак ,и ние и цяла Европа ще страда.
  • 10 Десислава Димитрова

    1 5 Отговор
    няма как да възродиш икономиката на една държава вкарвайки я в планов модел.да ,спря кражбите ,на част от олигарсите ,но унищожи конкуренцията в самата русия.той иска да царува и е на крачка да го стори.русия без него няма самостоятелен политически и икономически модел,което е и негова цел.при демократизирането на украйна руснаците биха имали непосредствен пример до границите си за нормален живот ,което би застрашило хегемонията му.всеки тоталитарен диктатор се нуждае от враг и путин не прави изключение.фсб е служба без контрол и това не е мое мнение за съжаление ,а мнение на доста руски журналисти и анализатори,много от тях са мъртви заради смелостта си да говорят.единнана русия е партията на фсб,която доминира руската политика и дефакто русия днес е еднопартийна държава.
  • 11 Десислава Димитрова

    1 4 Отговор

    До коментар #5 от "PROFESIONALISTA":

    първо,не съм момиче ,а като те гледам на снимката си и доста по-малък от мен,та ти според мен си момченце.
    второ ако искаш пробвай да ми опонираш и ще усетиш кой е невежия!
    и трето по- леко с квалификациите .
  • 12 Дошo

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Монго":

    САЩ естествено.Технологиите на Европа и руските ресурси могат да предизвикат невероятен разцвет и на двата континента, а американците ще си смучат палците.Те го виждат и правят всичко възможно Европа и Русия да са на нож

    Коментиран от #13

  • 13 nakata88bg .

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дошo":

    асболютно си прав. Ако ЕС, Русия и Китай работят заедно - това ще е новата вавилонска империя! това е изгодно за всички.... освен сащ!
  • 14 Liubo Liubenov

    7 0 Отговор
    Крайно време е лидерите на държавите от ЕС да проумеят простата истина, че не трябва да се съобразяват с интересите, "съветите" и действията на САЩ. За съжаление те продължават да обслужват американските интереси в Европа. Накрая цялата история ще приключи с една голяма война. Винаги става така, когато се достигне един момент в отношенията, който не може да бъде преодолян с политика и дипломация. Никой никога не е спечелил от война срещу руснаците, срещу тях демонстрацията на сила и прекаления натиск не вършат работа. А Путин наистина иска да го възприемат като "бащица" в Русия, и до голяма степен вече е успял да го постигне. Русия е велика сила и руснаците не обичат да бъдат унижавани от тоя и оня, да им се диктуват условия и да им налагат чужда воля. Имат самочувствието на победители и ще се опънат докрай на САЩ и Европа. Накрая американците ще си вдигнат куфарите от източна Европа, където руснаците отново ще си върнат предишното влияние, а западна Европа ще понесе значителни загуби от цялата разправия. Украйна никога няма да бъде европейска държава в пълния смисъл на думата, а ще си остане руски сателит, почти изцяло зависим от волята на Москва.
  • 15 Монго

    2 0 Отговор
    За САЩ всякаква форма на икономическо сътрудничество по оста ЕС-Русия, Русия-Китай или/и Русия-страните от Южна Америка е заплаха за националната им сигурност. И те всячески ще се противопоставят на това. САЩ трябва да е глобален полицай, те трябва да държат в ръцете си енергийните ресурси на света, за да могат да осигурят на средната си класа един висок стандарт на живот, който да не ги кара да се питат, какви ги вършат техните ръководители...
  • 16 Румен Янев

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Десислава Димитрова":

    Евала Деси - само с три реда счупи тотално глупомера.Е това си е талант Иначе коментара на номер 14 - Любо е най-истински!Човека е напълно прав !

    Коментиран от #17

  • 17 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Румен Янев":

    за съжаление мнението не е само мое ,а на руски общественици ,репресирани заради твърденията си ,някои от тях са и мъртви.просто ги цитирам предвид ,че съм им чел аргументите за това.
    запада му е през чадъра за русия или путин до момента в който русия не реши да участва в ново разпределение на европейските територий.утре руснаците да затворят граници ,няма да се отрази нито на германия ,нито на сащ,нито на франция...за година две ще си намерят нови суровинни доставчици и готово.било е преди ,не е проблем да бъде пак.путин без враг трябва да обяснява на руснаците защо живеят в несвобода,защо той е несменяем,защо умират хора недоволни от неговото управление и т.н. неудобни и нежелани за него въпроси.самия факт че русия вече не може да си се представи без него начело трябва да кара умните да се замислят,но явно за теб не важи!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания