Last news in Fakti

5 Август, 2014 11:33 1 028 0

Нови арести на полицаи в Турция

  • турция-
  • арести-
  • полиция-
  • подслушване

От своя страна министърът на правосъдието Бекир Боздаг отхвърли спекулациите в медиите, че се подготвят задържане на прокурори и съдии

Най-малко 33 полицаи са арестувани в Турция в широкомащабна кампания в 14 провинции в Турция по делото за незаконно подслушване в страната, съобщава в. „Хюриет“.

На 22 юли бяха задържани 115 представители на силите на реда в началото на операция срещу незаконното подслушване и следене в страната. Миналата седмица бяха задържани други 31 висши офицери от полицията. В момента става дума за 33 служители, които са от по-ниските чинове в службите на реда, уточнява Анадолската агенция.

От своя страна министърът на правосъдието Бекир Боздаг отхвърли спекулациите в медиите, че се подготвят задържане на прокурори и съдии.

Повечето от арестуваните са заемали ключови позиции по време на 17 декември 2013, когато по разследване на корупция бяха задържани водещи бизнесмени, държавни служители и четирима бивши министри.

Сред задържаните беше Юрт Атаюн, бивш ръководител на антитерористичния отдел на полицията в Истанбул, Йомер Кьосе, ръководил антитерористичния департамент по време на арестите от 17 декември 2013 г. така и бивши полицейски шефове Казъм Аксой, Рамазан Джандан и Гафур Атач.

Адвокатите на задържаните полицаи обявиха действията на правителството като политически мотивирани. Те се позовават на факта, че операцията срещу полицейските служители беше обявена на 4 август в Туитър от потребител с никнейм Фуат Авни. Неговият профил беше блокиран на 5 август, пише телевизия Хабер.

Операцията се счита като част от борбата на правителството срещу движението Фетхуллах Гюлен. Министър-председателят Реджеп Тайип Ердоган го обвини за създаване на „паралелна държава в държавата“ с цел преврат.

По-рано премиерът Реджеп Тайип Ердоган призова Фетхулах Гюлен да не се намесва в вътрешните работи на Турция и обвини САЩ, че го подкрепят.

Ердоган обяви, че Гюлен ще бъде екстрадиран от САЩ и Анкара ще започне процедура за неговата екстрадиция от САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: