Last news in Fakti

10 Август, 2014 16:47 13 027 5

Ислямистите заравяли живи жени и деца в Ирак

  • "ислямска държава"-
  • ирак-
  • кюрди-
  • екзекуции-
  • йезиди

Министърът по човешките права в страната имал доказателства за стотици екзекуции

Ислямистите заравяли живи жени и деца в Ирак - 1
Снимка: АП/БТА

Действащите в Северен Ирак екстремисти от движението "Ислямска държава" по време на настъплението си са избили най-малко 500 кюрди йезиди, заяви в интервю за „Ройтерс“ иракският министър по човешките права Мохамед ас Судани.

Министърът притежавал доказателства, че жени и деца са заравяни живи от ислямистите. Той се позова и на свидетелства на очевидци, избягали от завзетите от екстремистите градове, както и на снимки от местата на екзекуциите. На някои от тях се виждали лежащи лежащи в редица тела на езиди, избити с изстрели в главите, и ликуващи край труповете въоръжени ислямисти.

Ас Судани съобщи още, че представителите на „Ислямска държава“ са похитили около 300 иракски жени, за да ги превърнат в робини.

В неделя изтича срокът на ултиматума, даден от терористите на йезидските кюрдски семейства: да приемат исляма или ще бъдат избити. От изявлението на министъра обаче не става ясно дали те са осъществили заплахата си, или става дума за други екзекуции.

Според Ас Судани, почти 200 000 йезиди вече са напуснали домовете си, за да се спасят от репресиите и безчинствата на ислямистките бойци.

Радикалното сунитско движение "Ислямска държава в Ирак и Леванта“ това лято успя да постави под свой контрол големи области от Северен Ирак и част от Сирия. По-рано тази седмица американският президент Барак Обама разреши на военно-въздушните сили на САЩ да нанесат удари по позициите на ислямистите в Ирак.

В ежеседмичното си слово Обама разкри, че Вашингтон със съюзниците си Великобритания и Франция разработва „коридор за сигурност“, през който да бъдат изведени кюрдите йезиди, за да бъдат спасени от преследването на екстремистите. Те са блокирали десетки хиляди от тях в планините и се предполага, че мнозина може да измрат от студ и глад с наближаването на зимата. САЩ продължават да ги снабдяват по въздуха с хуманитарна помощ.

Йезидите са малцинствена кюрдска етно-религиозна група, която изповядва вяра, съчетаваща елементи от езичество, древни индо-ирански вярвания, юдаизъм, християнство и ислям, обяснява ИТАР-ТАСС. Те живеят главно в северните провинции на Ирак и говорят на диалект на кюрдския език.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1

    2 0 Отговор
  • 2 Джон Смит

    1 1 Отговор
    Това е благодарение на "американската демокрация"!
  • 3 wulkan

    0 0 Отговор
    Тия всички са дрогирани изроди. Тъпи като говеда по рождение.
  • 4 Кобрата

    1 0 Отговор
    Тези ислямисти са всичките до един за трепане..

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кобрата":

    Те, че са за трепане, добре, но кой да отиде там да ги трепе? Ние ли? Няма да ни стигнат само памперсите за възрастни...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания