Last news in Fakti

11 Август, 2014 09:01 1 837 0

Ердоган обяви нова ера за Турция

  • ердоган-
  • турция

Новият президент на Турция благодари на гласуващи и негласуващи

Ердоган обяви нова ера за Турция - 1
Снимка: АП/БТА

"Днес приключваме една и влизаме в нова ера", заяви новият турски държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, който вчера спечели първите в страната президентски избори с пряко гласуване.

В реч пред централата на ръководената от него Партия на справедливостта и развитието той обеща "нов социален процес на помирение", в който всички турци, независимо от произход и вероизповедание, ще бъдат равни граждани на страната, предаде специалният пратеник на БНР.

Ердоган призова опозицията да се откаже от предишния начин на общуване с партията на властта и да търси компромис.

Президентските избори в Турция показаха, че харизмата на управляващият ги неизменно 11 години премиер с ислямистка и консервативна ориентация Реджеп Тайп Eрдоган работи. Именно с тази харизма той успя да превъзмогне миналогодишните протести, които бяха обхванали Турция, после и огромния корупционен скандал в края на миналата година, както и нещастието, свързано със смъртта на много миньори от мината в Сома, притежавана от близки до Ердоган бизнесмени.

Избирателната активност на първите в историята на съвременна Турция преки президентски избори достигна невероятните 77 процента. По данни на Централната избирателна комисия на Турция, след преброяване на почти 100 процента от бюлетините, сегашният премиер реджеп Таийп Ердоган е получил абсолютно мнозинство - 51,75 процента от гласовете. Той спечели първите в страната президентски избори с пряко гласуване. В реч пред привържениците си в Анкара, той отправи послание за единство и социално помирениe. В словото си след обявяването на победата му на президентските избори, от централата на управляващата партия на справедливостта и развитието в Анкара Ердоган каза:

Благодаря на всички сърдечни приятели, братя мои. Днес тези избори не ги спечели само Реджеп Тайип Ердоган, а националната воля още веднъж спечели. Днес още веднъж спечели демокрацията като цяло. Днес спечелиха не само гласуващите за мен, а и негласуващите. Колкото спечелиха обичащите ме, толкова спечелиха и необичащите ме. Днес спечелиха 77-те милиона и 80-те общини и провинции в Турция. Без съмнение спечели нова Турция, голяма Турция и водеща Турция.

Българските турци в южната ни съседка гласуваха различно. В Анкара подкрепата за Ердоган бе много сериозна, докато в Истанбул, Одрин, Бурса  и Измир, немалка част от тях гласуваха за опозиционния кандидат Екмеледин Ихсаноглу. Ердоган получи сериозна подкрепа и от балканските турски лидери, живеещи в Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Гърция и България, както и от турските граждани, работещи в Западна Европа.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: