Last news in Fakti

22 Август, 2014 13:42 2 428 8

Руският хуманитарен конвой пристигна в Луганск без благословията на Киев (обновена)

  • луганск-
  • хуманитарен конвой-
  • колона-
  • украйна-
  • сепаратисти-
  • донбас-
  • руско-украинската граница-
  • русия

Колоната е придружавана от сепаратисти, а не от представители на Международния комитет на Червения кръст

Руският хуманитарен конвой пристигна в Луганск без благословията на Киев (обновена) - 1
Снимка: АП/БТА

Първите камиони от руския хуманитарен конвой за Източна Украйна пристигнаха в Луганск около 18 часа местно време, съобщи LifeNews. Пътят от руско-украинската граница до града е преминал без инциденти.

По-рано през деня сайтът на Министерството на външните работи на Русия обяви, че автоколоната с хуманитарна помощ за населението на Донбас е пресякла руско-украинската граница и се е насочила към Луганск около обяд в петък. 

Руската страна взе решение да действа без гаранции за безопасност от страна на Киев, въпреки че от Международния комитет на Червения кръст заявиха, че камионите не могат да се движат на територията на Украйна поради отсъствието на гаранции за безопасност.

От руското външно ведомство изразиха възмущение от забавянето на началото на доставката на стоките и подчертаха, че „всички предлози за отлагане на доставката на помощи за хората в района на хуманитарната катастрофа са изчерпани“.

„Възразяваме срещу всякакви опити грубо да се прекъсне хуманитарната мисия, която се подготвя отдавна, в обстановка на пълна прозрачност и във взаимодействие с украинската страна и Международния комитет на Червения кръст“, заявяват от руското МВнР.

Официален Киев възложи отговорността за безопасността на колоната на Русия, а шефът на украинската Служба за сигурност Валентин Наливайченко определи ставащото като „пряка инвазия“ на Руската федерация в съседна страна, предаде РИА "Новости".

Според ИТАР-ТАСС, първата група камиони е напуснала украинския граничен пункт Изварино по обяд и служителите там са започнали да изпълняват митническите операции по отношение на втората група от 34 камиона.

Автомобилите с продоволствие, детски храни, медикаменти, спални чували, електроуреди и други вещи от първа необходимост се отправиха към Украйна от Подмосковието още на 12 август. Колоната от 280 камиона достигна границата два дни по-късно, но проверката на пропускателния пункт от украинска страна започна едва вчера. За навлизането им на украинска територия днес около обяд свидетелства и Би Би Си.

Според „Интерфакс“, колоната се охранява от опълченци сепаратисти. Преди това беше уговорено конвоят да бъде съпровождан само от представители на Международния комитет на Червения кръст, за което бе постигнато съгласие с Киев. Днес обаче от организацията потвърдиха, че не са част от автоколоната.

Президентът Владимир Путин е в курса на взетото решение за влизане на колоната на украинска територия, но прессекретарят му Дмитрий Песков не коментира на какво ниво е било взето това решение и съгласувано ли е с украинската страна и сепаратистите, предава РИА "Новости".

Според „Ройтерс“, руският конвой е пресякъл границата без разрешение на Киев и без съпровод от Международния комитет на Червения кръст, а съпровождан само от малка група проруски сепаратисти. Днес по-рано от Червения кръст са поискали нови гаранции за сигурност на неговите служители, които ще съпровождат хуманитарната помощ, като главно условие за тръгване на колоната. 

"Отново заявяваме: всички необходими гаранции за безопасност на хуманитарния конвой са дадени, включително и от опълченците – настояват от руското външно министерство. - От Международния комитет на Червения кръст тези гаранции бяха официално признати. Маршрутите на доставките са известни и проверени.

Документите са оформени... За това знаят и в онези столици, където неуморно демонстрират „повишена загриженост“ за ситуацията в украинския югоизток. Поставянето на нови и нови изкуствени изисквания вече е издевателство“.

"Отговорността за възможните последствия от провокациите срещу хуманитарния конвой изцяло ще падне на тези, които са готови да принесат човешките съдби в жертва на своите амбиции и геополитически замисли, грубо нарушавайки нормите и принципите на международното хуманитарно право“, отбелязват от руското Министерство на външните работи.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание заради навлизането на руския хуманитарен конвой вУкрайна без съгласието на Киев, който го окачестви като инвазия, предаде АП.

Съветът ще се събере по искане на Литва ЕС се обяви против навлизането на камионите на украинска територия, като го нарече нарушение на границата между двете страни.

Междувременно стана известно, че почетният консул на Литва в Луганск Микола Зеленец е бил отвлечен и жестоко убит в Луганск.

САЩ поискаха от Русия да изтегли конвоя. Канцлерът Ангела Меркел дори е позвънила на руския президент Владимир Путин, за да обсъдят кризата с конвоя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 napred

    3 2 Отговор
    samo napred
  • 2 Боби

    0 5 Отговор
    Последно сложиха ли нещо в тия камиони. Нали като ги провериха повечето бяха празни , а в някои имаше торби пясък или вода в бутилки.
  • 3 nakata88bg .

    2 1 Отговор
    да са ни живи и здрави "българските" журналисти, да напишат ТОВА, след като тази сутрин представители на Червения кръст не спряха да се възмущават, че украйна не пуска конвоя - трябва да са или тотално продажни, или тотално малоумни. Между другото, преди няколко месеца ООН призна за възможно навлизане на хуманитарни конвои в страната БЕЗ съгласия на официалните власти - за каква "инвазия" сега се сетиха, като преди няколко месеца сами прекараха тази резолюция?! Само дето преди няколко месеца ставаше въпрос за Сирия, а не за Украйна.....
  • 4 Брат пит

    2 0 Отговор
    Заглавието е лъжа. Проверявайте информацията или и вие сте СМИ лъжовно и манипулиращо.
  • 5 Десислава Димитрова

    1 5 Отговор
    явно руския план за нахлуване в украйна е в крайната си фаза.след уж хуманитарния конвой трябва да очакваме и руски миротворци.

    Коментиран от #6

  • 6 nakata88bg .

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    да се хваним ли на бас, че руски миротворци в украйна няма да влязат? във вашингтон и брюксел точно от това се нуждаят, но в Кремъл стоят не такива малоумници, като някои тук коментиращите - затова няма да вкарват миротворци в украйна

    Коментиран от #7

  • 7 Десислава Димитрова

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "nakata88bg .":

    преди да сме се хванали загуби.прочети статията с десанчиците от днес!

    Коментиран от #8

  • 8 nakata88bg .

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    почети украинска преса - там всяка седмица СБУ "хваща руски военни"
Новини по държави: