Last news in Fakti

23 Август, 2014 14:31, обновена 23 Август, 2014 17:55 1 130 0

Меркел е на визита в Украйна

  • меркел-
  • украйна-
  • русия-
  • сепаратисти

Камионите с хуманитарна помощ бяха разтоварени в Луганск под охраната на проруските сепаратисти

Меркел е на визита в Украйна - 1
Снимка: АП/БТА

Германският канцлер Ангела Меркел е на историческо посещение в Киев, отбелязва АП. Визитата на Меркел се определя като знак на подкрепа за избрания преди 3 месеца президент Петро Порошенко и на неговата политика, коментира Ройтерс.

Предвидени са срещи с премиера Арсений Яценюк, столичния кмет Витали Кличко и представители на кримските татари.

Канцлерът Ангела Меркел ще се опита да убеди Киев да договори със сепаратистите спиране на огъня. Преди заминаването за Украйна Меркел заяви, че решение на кризата с военни средства е невъзможно.

"Плановете са на масата. Сега трябва да последват действия", добави тя.Според Меркел, която има водеща роля в преговорите по време на едномесечната криза, главното препятствие пред сключването на споразумение за прекратяване на огъня е липсата на контрол на границата между двете страни.

Германия ще продължи да подкрепя Украйна. Това заяви днес в Киев германският канцлер Ангела Меркел, преди да разговаря с украинския президент Петро Порошенко, съобщи ИТАР-ТАСС. След срещата тя увери, че териториалната цялост на Украйна е цел на германската външна политика.

Тя обяви също въвеждането на финансови мерки, целящи да подпомогнат украинския енергиен и воден сектор, както и за облекчаване на съдбата на бежанците.  

Ройтерс отбелязва, че за спазване на примирието и за контрола над руско-украинската граница ще бъде натоварена ОССЕ. Мисията ще трябва да се грижи руските сепаратисти да спазват примирието.

От своя страна ОССЕ ще получи безмоторни самолети, за да може да следи за спазването на примирието.

Междувременно стана известно, че първите камиони от руския хуманитарен конвой, навлязъл в Украйна, започнаха да се връщат на руска територия.

Камионите с хуманитарна помощ бяха разтоварени в Луганск под охраната на проруските сепаратисти. От самопровъзгласилата се Луганска народна република обещаха помощите да бъдат раздадени на най-нуждаещите се в 24 пункта в града.

Едностранното решение на Русия да вкара камионите на украинска територия предизвика недоволството на САЩ и Европейския съюз.

Вашингтон и Брюксел поискаха конвоят да бъде изтеглен, а по искане на Литва беше свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, което очаквано завърши без резултат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: