Last news in Fakti

28 Август, 2014 15:52 1 270 0

Порошенко отмени визитата си в Турция заради ситуацията в Донбас

  • петро порошенко-
  • визита-
  • турция-
  • украйна-
  • русия-
  • руски войски

Русия категорично отрича нейни войски да са навлезли в Източна Украйна

Порошенко отмени визитата си в Турция заради ситуацията в Донбас - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът на Украйна Петро Порошенко отмени работната си визита в Турция и свиква спешно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана във връзка с рязкото обостряне на ситуацията в Донецка област, особено в Амвросиевка и Старобешево, където са въведени руски войски, съобщава се на официалния сайт на държавния глава.

На заседанието ще се обсъжда план за по-нататъшни действия. Киев инициира и спешно събиране на Съвета за сигурност на ООН и заседание на Съвета на Европйския съюз по повод на положението в Източна Украйна.

В Турция Порошенко имал планирани 7 двустранни срещи в рамките на тържествата по встъпването в длъжност на президента Ердоган.

По-рано днес украинският премиер Арсений Яценюк призова европейските партньори да свикат спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с действията на Русия, като я обвини в „значително нарастване на военното й присъствие в Украйна“. Той отбеляза, че санкциите на ЕС спрямо РФ са неефективни и предложи страните членки да замразят руските активите на своите територии.

Постоянният представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Андрей Келин заяви, че руски военни не участват в конфликта в Украйна. „Ние ясно заявихме, че руски военни нямат никакво участие, никаква техника не сме предоставяли за там“, цитира думите му ИТАР-ТАСС.

Обвинения, че там се движат колони бронирана техника звучаха и миналата седмица, и по-миналата седмица. Всичко това беше опровергано, опровергава се и сега. В тези обвинения няма никакъв смисъл“, коментира Келин.

Той добави, че партньорите на Русия в ОССЕ не са склонни да отделят внимание на хуманитарната ситуация в Украйна. „Поставих темата за хуманитарната криза в Донецка и Луганска област. Но за съжаление нашите партньори не са загрижени толкова за хуманитарната криза, колкото за това участва ли Русия в действията в Донецка област, където опълченците са взели под контрол Новоазовск и няколко други неголеми града“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: