29 Август, 2014 09:15 1 291 11

Съветът за сигурност на ООН: Насилието в Украйна опасно се изостря

  • съветът за сигурност на оон-
  • насилието-
  • украйна-
  • опасно-
  • изостря

Обама: Ще засилим санкциите, Путин: проруските сепаратисти да осигурят хуманитарен коридор

Съветът за сигурност на ООН: Насилието в Украйна опасно се изостря - 1
Снимка: БТА

Насилието в Украйна опасно се изостря, но няма начин, по който международният орган да провери последните съобщения за навлизане на руски войски на украинска територия. Това заяви заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман пред Съвета за сигурност на ООН, цитиран от Асошиейтед прес.

Според него развитието на ситуацията бележи "опасно изостряне на конфликта".

"Има спешна нужда от сериозни преговори, но Русия трябва да спре да лъже и да престане да подхранва този конфликт", заяви американският постоянен представител в ООН Саманта Пауър. Според нея САЩ ще работят с Г-7 и европейските партньори "за да утежнят последиците за Русия". Франция също предупреди за засилване на санкциите, ако изострянето на обстановката продължи, отбелязва Асошиейтед прес.
Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин не отрече присъствието на руски бойци в Украйна, посочва Асошиейтед прес. "Има руски доброволци в източната част на Украйна. Никой не крие това", заяви той, но постави въпроса за присъствието на западни съветници и попита откъде украинските войски получават оръжие. Според него е било блокирано предложение на Русия за изявление на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Американският президент Барак Обама изключи възможността САЩ да предприемат военни действия във връзка с разрастващото се насилие в Украйна, съобщи Ройтерс.
"Няма вероятност" за военно противопоставяне между САЩ и Русия в региона, заяви Барак Обама.Той обаче посочи НАТО като възпиращо средство за Русия. Той определи ситуацията като  продължаващо от месеци навлизане.
"Има начини, по които да задълбочим или разширим обхвата на някои" от западните санкции срещу Русия, заяви американският президент. Той иска да обсъди това със съюзниците от НАТО на форума в Уелс
следващия месец.

Би Би Си пише, че на пресконференция във Вашингтон американският президент открито заявява, че Русия е подбудила събитията в Украйна.

Няма съмнение, че това не е някакво вътрешно предизвикано местно въстание в Източна Украйна. Бунтовниците са тренирани от Русия, въоръжени от Русия и финансирани от Русия.“

Руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти в Югоизточна Украйна да осигурят хуманитарен коридор на обкръжените украински войници, съобщи ИТАР-ТАСС.

Лидерът на бунтовниците в Украйна Александър Захарченко заяви от ефира на руска телевизия, че е готов да откликне на призива. Това ще стане при условие, че украинските сили предадат своите тежки оръжия и боеприпаси.

Той каза, че Русия ще продължи да предоставя хуманитарна помощ на гражданското население в Източна Украйна.
Президентът призова украинските власти незабавно да прекратят бойните действия, да спрат огъня, да седнат на масата на преговорите" с представители на сепаратистите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЛЕНИНСКАЯ ПРАВДА

    3 0 Отговор
    РУСИЯ НЯМА АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С ВОЙНАТА В УКРАЙНА. # СРЕЩУ УКРАИНЦИТЕ ВОЮВАТ РУСКИ ВОЕННИ КОИТО СА В ОТПУСК . # ВСЕКИ САМ ИЗБИРА ДАЛИ ДА ПОЧИВА ПРЕЗ ОТПУСКАТА ЗАД ГРАНИЦА (на Камчия например). # НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО КОНТРОЛИРА - ДОРИ И ПУТИН !
  • 2 Сульо

    5 0 Отговор
    Войната не се води в Източна Украйна, а в суверенната Донецка област, чийто свободолюбив народ си защитава териториите от Киев.
  • 3 Десислава Димитрова

    1 8 Отговор
    оон е само една от многото организации,които консатират руската инвазия в независима украйна.за съжаление цинизма на руската страна е безпардонен и насилието и разрушенията продължават!
  • 4 Вежливые люди

    5 0 Отговор
    Тактическая перегруппировка сил АТО продолжается успешно. Наши войска уже вишлы на окраины Ростова, и по словам министра Авакова проводят поквартальную зачистку города. То что русские не видят наши хероические войска,является проблемой русских. В очередной, тридцатый раз взят Иловайск, который на этот раз штурмовали с двенадцати сторон! В результате сто-двадцать с половиной процентов данного населенного пункта находится под контролем украинской армией! В целом укроармия владеет левой половиной Иловайска, потому бои идут на подступах. Силы АТО успешно отражают атаки путинских террористов в лесопосадке, ситуация остается стабильной. Это агония Путина! Саур-Могила находится под личным контролем Тымчука. Дмитрий регулярно опровергает информацию о ее захвате клятым сепаратюгам иотражает до десяти атак озверевших российских войск в минуту! Иногда больше, как пойдет. Все хохлонацысти в зоне АТО уверены в Перемоге!
    Едина Крайна - только для умственно отсталье! Так Пэрэможем!
  • 5 Змей Горянин

    4 0 Отговор
    "Би Би Си пише, че на пресконференция във Вашингтон американският президент открито заявява, че Русия е подбудила събитията в Украйна."

    А? Как ви се струва? Нагъл! 23 години американците си отглеждаха хунта в Украйна и накрая пак Русия виновна?! Оправи, значи, Обама "Ислямска държава" и се захвана да оправя Русия. Няма такава наглост и безочие, това му го зачитам!
  • 6 Ituriel

    4 0 Отговор
    Наистина насилието в Украйна се изостря поради безочието и твърдоглавието на Украйна, САЩ и дупедавците от западна европа. Какво лошо има, че съществуват региони с над 90% руско население, което иска да се присъедени към своята истинска родина? Но разбира се щом иска да се присъедини към Русия те са терористи. Русия снабдявала с оръжие сепаратистите, а тогава кой снабдява с оръжие т.нар. украйнски военни сили?! Наглостта на сащ и западно-европейската хунта нямат край, дано автономните области успеят да се присъединят към Русия...
  • 7 Десислава Димитрова

    1 8 Отговор
    щом не е лошо,защо русия не остави кавказ да излезе от руската федерация ,там етнически руснаци няма ,а местните искат собствен емират!

    Коментиран от #8

  • 8 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Десислава Димитрова":

    Когато американците върнат земите на индианците и им позволят да си създадат държава, тогава искай нещо подобно от лошите руси. А за емирата?,койт ода създадат в Кавказ, ти какво втори ИДИЛ ли искаш. С коя част на тялото си расъждаваш
  • 9 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор
    що си против идил?нали харесваш тоталитарните режими ,дали ще се молиш на някои емир или на путин няма голяма разлика в структурата на управление,а щом приемаш за нормално отцепването по етнически признак на източна украина трябва да нямаш против и срещу това в кавказ,още повече че в кавказ няма руснаци,а украинците са мнозинство в териториите които руснаците искат да отцепят!

    Коментиран от #11

  • 10 Монго

    0 0 Отговор
    "...а украинците са мнозинство в териториите които руснаците искат да отцепят...". Ти сериозно ли го пишеш това
  • 11 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Чети поне малко "Уикито" преди да пишеш поредната глупост. Там има карта на разпространението на майчин език по области. Цитирам-Донецка област-украински ез. 24.1%,руски ез. 74.9%. Луганска област-укр. ез. 30%, руски ез. 68.8%, Севастопол-укр. ез. 6.8%, руски ез. 90.6 %