30 Август, 2014 19:20 1 069 1

Президентът: България ще получи силен ресор в ЕК

  • росен плевнелиев-
  • ек-
  • ес-
  • кристалина георгиева-
  • брюксел-
  • русия-
  • украйна

Имаме достойна кандидатура, другите също са такива, коментира държавният глава шансовете на Кристалина Георгиева.

Президентът: България ще получи силен ресор в ЕК - 1
Снимка: БТА

България ще получи силен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия, каквото и да се случи на дебатите на извънредното заседание на Европейския съвет днес. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Брюксел преди началото на срещата.

„През последните няколко месеца свършихме много работа - българската външна политика, както и всички институции положиха немалко усилия и се радвам, че вдигнахме толкова високо летвата, че днес г-жа Георгиева е една от трите кандидатури за върховен представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност“, заяви президентът и допълни, че само по себе си това е огромен успех.

“Днес ще търсим консенсус, имаме достойна кандидатура, другите също са такива. Много е важно за страната ни да си дадем сметка, че каквото и да се случи след тези дебати, България ще получи силен ресор, много по-ярко и достойно представителство в следващата Европейска комисия, и съм убеден, че дебатите тази вечер, както и в следващите дни ще доведат до голям успех за България“, посочи още държаният глава.

„Като президент, който съзнава колко е важно в труден момент за Европа да бъдем единни и да имаме силен глас, идвам със силна кандидатура, но и с нагласата за постигане на европейски консенсус по важните теми за следващата Европейска комисия  - за това тя да бъде добре конструирана и да се полза с голямо политическо доверие“, заяви Росен Плевнелиев.

В отговор на въпрос за евентуални нови санкции срещу Русия президентът посочи, че Съюзът трябва да покаже решителност, за да не се допуска по-нататъшна ескалация на конфликта между Руската федерация и Украйна. „Украинската криза безспорно е най-голямото предизвикателство към сигурността в Европа след Втората световна война“, посочи президентът. Той заяви, че трябва да се търси политическо решение на конфликта.

„В този момент сме длъжни да покажем решителност, да имаме ясна и категорична позиция. Действията на Русия са неприемливи, трябва да направим така, че да върнем Руската Федерация на масата на преговорите“, каза президентът.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 maikel 260

    0 0 Отговор
    za poslednite 25 godini balgaria ne e postignala ni6to za podobriavaneto na jivota na horata i tn.... taka 4e da vidim koga balgarskia narod 6te se sabodi i vidi 4e se opravliava ot edni i sa6ti hora samo 4e v razli4ni partii... s edna duma bg mafiata
Новини по държави: