Last news in Fakti

31 Август, 2014 12:06 1 690 8

Словашкият премиер заплаши с вето въвеждането на нови санкции за Русия

  • словакия-
  • санкции-
  • русия-
  • чехия-
  • ес-
  • среща на върха-
  • брюксел-
  • петро порошенко-
  • владимир путин-
  • украйна

Лидерите на европейските държави дадоха на ЕК седмица срок за подготовката им, ако Путин не промени политиката си спрямо Украйна

Словашкият премиер заплаши с вето въвеждането на нови санкции за Русия - 1
Словашкият премиер Роберт Фицо (вдясно) в компанията на Франсоа Оланд в Брюксел. Снимка: АП/БТА

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо заплаши да наложи вето за новите санкции на Европейския съюз спрямо Русия, като ги нарече „безсмислени и непродуктивни“, съобщи „Ройтерс“. На срещата на върха на ЕС снощи в Брюксел лидерите на европейските държави отпуснаха на Европейската комисия седмица за подготовката на нов пакет санкции, а изказалият се на заседанието украински президент Петро Порошенко заяви, че страната му е близо до пълномащабна война с Русия. В ЕС решенията се вземат с консенсус, така че несъгласието само на една страна е достатъчно да отклони проекта.

Зависимостта от руските енергоносители и вътрешните разногласия между лидерите в ЕС по време на срещата не позволиха да се обявят ясни срокове за въвеждането на новите мерки срещу Москва, нито да бъдат формулирани конкретни условия, които да бъдат поставени на руския президент Владимир Путин.

След разговорите Фицо заяви: „Докато не видим резултати от вече въведените санкции, да се въвеждат нови няма никакъв смисъл... Каквото и да бъде предложено, аз си оставям правото да наложа вето на санкциите, ако те ще са в ущърб на националните интереси на Словакия“. Би Би Си напомня, че словашкият премиер и преди се е изказвал против санкциите по отношение на Русия, която подсигурява на страната му природен газ.

Напускащият поста председател на Съвета на Европа Херман ван Ромпой не отрече, че нови ограничителни мерки за Русия може да създадат проблеми за някои страни членки на ЕС: „Това е необходимата цена,която трябва да заплатим“, посочи той. Какви санкции  ще бъдат въведени, засега не е ясно.

След края на срещата германският канцлер Ангела Меркел обяви, че пакетът на ограниченията ще бъде съгласуван в рамките на седмица, при условие че ситуацията в Украйна не се промени към добро или се влоши още повече.

Според Порошенко, въвеждането им ще зависи от изхода на преговорите между контактна група на Украйна, ОССЕ и Русия, които ще се състоят в понеделник в Минск.

Словакия обаче не е сама в неприемане на натиска спрямо Русия чрез нови санкции.  "Радио Прага" предаде, че премиерът на съседна Чехия Бохуслав Соботка преди срещата на върха в Брюксел се е изказал също против въвеждането на бъдещи санкции. По думите му, Чехия поддържа санкциите, но сега настоява за смяна на подхода: „Ние не призоваваме за ескалация на санкциите, ние сме за преговори с Русия. В Източна Украйна умират още и още хора, вече има над 2500 жертви...“.

На първо място, Чехия не иска да увеличава загубите си, нанесени от санкциите на ЕС. Според Соботка, тези мерки не помагат. Френският президент Франсоа Оланд изтъкна, че евентуално доставяне на оръжие за Украйна само може да изостри конфликта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вежливые люди

    4 0 Отговор
    "Френският президент Франсоа Оланд изтъкна, че евентуаллно доставяне на оръжие за Украйна може само да изостри конфликта."
    Запад может сделать только одно - отправить побольше боевых п.дорасов на Бандерастане. При виде такои армий Евросоюза русские ватники просто поумирают со смеху!
    Еврогейцы, будьте бдительны! Россия где-то рядом!
    United Ukraine - just for Khodorkovski!The only way to Peremoga!
  • 2 Десислава Димитрова

    1 11 Отговор
    путин разчита на нехомогенноста на европейския съюз.словашкия президент преди да гласува вето нека си спомни как сталин влезе в словакия , а хитлер в чехия.путин повтаря действията им едно към едно.
  • 3 Пацо

    5 0 Отговор
    Основната идея на ЕС е именно тази хомогенност в действията му във всички сфери. Ако това не е постигнато то тогава просто няма смисъл от такъв съюз, той само пречи.
  • 4 Хрисофор Карамфилов

    3 0 Отговор
    Нека първо Германия да даде личен пример и си спре„ Северен поток„Докато има двоѝни и троѝни стандарти ще има и недоволни и разкол в позициите.
  • 5 nakata88bg .

    4 0 Отговор
    европейски премиер, който публично да оспорва позиция на хамериканците?! нещо ми подсказва, че скоро няма да е премиер....
  • 6 Монго

    3 0 Отговор
    Поне този премиер държи на интересите на страната си и ги защитава, за разлика от...българските политици.
  • 7 maikel 260

    2 0 Отговор
    neznam da li znaete no v momenta rusia e v mnogo dobri biznes otno6enia s azia taka 4e rusia ne zavisi ot europa daje e obratnoto 6toto kato doide zimata 6te vidim ot de 6a doide gazta za europa ? da ne govorim pak 4e rusia imat edin ot nai golemite zaleji na neft.....
  • 8 theodor cole

    0 0 Отговор
    Zashto Slovaka moze, a nashite ne mogat? Zashto vsichkite ni politici sa takiva strahlivi, evtini prostitutki? Koi gi izbira takiva?
Новини по държави: